Zvizdić: "Usaglašavanje Mehanizma koordinacije pratit će dinamiku predaje aplikacije"

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA), Salko Sokolović, tražio je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odgovor na pitanje da li će aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji koju BiH planira predati 15. februara biti kredibilna i da li je uspostavljen mehanizam koordinacije

3. Feb 2016. | 12:57 | K.K
54008

Predsjedavajući Vijeća ministara, Denis Zvizdić, na to je kazao da se BiH vratila na evropski put, dodajući da je BiH pokazala kredibilnost i spremnost da dinamizira sve procese EU integracija te da se može dokazati dosljedna realizacija Reformske agende, jer je do sada realizirano više od 33 posto zadatih ciljeva na nivou Vijeća ministara i dvije entitetske vlade.

“Usaglašavanje Mehanizma koordinacije pratit će dinamiku predaje ove aplikacije koja će uslijediti u narednih desetak dana”, najavio je Zvizdić, izražavajući nadu da će ono što je urađeno prepoznati Evropska komisija te da će BiH uskoro dobiti i upitnik.

Pitanje visine cijena lijekova problematizirao je danas poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Lazar Prodanović ističući da građani BiH plaćaju najviše cijene lijekova, a BiH je jedina zemlja koja nema objavljen pravilnik o tome.

Važnim je ocijenio ovo pitanje budući da bi uštede bile značajne i da bi se od tih ušteda mogle graditi bolnice, a ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kazao je da su članovi Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva dali u decembru pozitivno mišljenje na novi pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova u BiH.

Sada se čeka mišljenje Ministarstva finansija i trezora da bi se pristupilo izradi novog pravilnika, pojasnio je Osmanović, a Prodanović je ocijenio da ne postoji razlog da se ovaj pravilnik pod hitno usvoji i objavi u Službenim novinama BiH.

Nakon postavljanja poslaničkih pitanja uslijedila je rasprava o tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

(Agencija FENA)

Na vrh