Magazin>>

19 godina OekoBusiness u Beču

25. Jul 2017. | 21:01 | NV
c Christian Fürthner

Beč je 1998. godine započeo inicijativu za zaštitu životne sredine pod nazivom “OekoBusiness Wien“ (“Ekološki biznis Beč“). Inicijativa je namjenjena preduzećima i podržava ih u realizaciji mjera za zaštitu životne sredine. Preduzeća zajedno sa iskusnim savjetnicima za životnu sredinu identifikuju mjere koje će biti sprovedene, a koje će im istovremeno sniziti troškove poslovanja.

Pored 1.200 preduzeća i Danska ambasada u Beču je učestvovala u ovoj inicijativi.

U posljednjih 19 godina postignuti su zavidni rezultati. Do sada je ušteđeno 443.000 tona ugljen-dioksida, 150,8 miliona kilometara u transportu, 2,7 miliona kubnih metara vode za piće, 126 tona otpada i 1,5 teravatsati energije. Razmjere ovog uspjeha mogu se razumjeti samo u odgovarajućoj relaciji.

Tako se sa ušteđenom energijom može snabdjevati strujom 58% domaćinstava u Beču čitavu godinu, dok se sa otpadom može napuniti 2,5 miliona kanti za smeće, a troškovi poslovanja su sniženi za 145,6 miliona eura.

“Imamo situaciju u kojoj svi pobjeđuju. Mjere, koje se sprovode, značajne su za životnu sredinu, a preduzeća istovremeno štede novac“, izjavila je nedavno Ulli Sima, članica gradske vlade zadužena za životnu sredinu, prilikom predstavljanja rezultata inicijative.

 

NV

Na vrh