25. godišnjica formiranja “4. Viteške motorizovane brigade”: Historija je napisana, trebamo učiti iz prošlosti

27. Jul 2017. | 15:31 | NV
IMG_4676

Polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje Ilidža i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilidža počelo je obilježavanje 25. godišnjice od formiranja “4. Viteške motorizovane brigade” koja je tokom rata čuvala Hrasnicu, Sokoloviće, slobodne teritorije Ilidže i područje Igmana.

“Jedinica je uspjela tokom čitavog rata očuvati slobodne prostore Ilidže, a time i kapije glavnog grada BiH. Teritorija koju je držala na početku rata nije se smanjila ni pedlja, samo je proširena, a jedinica je učestvovala u velikom broju operacija od Ilidže, pa do Krajine”, kaže Emir Redžović,  predsjednik Udruženja “4. Viteška motorizovana brigada” koje tokom poratnih godina njeguje sjećanje na ratni put ove brigade.

Otvarajući Svečanu sjednicu, predsjedavajući OV Ilidža Muhamed Omerović istaknuo je kako je “4. Viteška motorizovana brigada” ne samosimbol odbrane Hrasnice i Ilidže, već i grada Sarajeva, i države Bosne i Hercegovine.

“I ove godine s posebnim poštovanjem i velikim ponosom svi zajedno obilježavamo ovu značajnu godišnjicu i na taj način pokazujemo neizmjernu zahvalnost i poštovanje prema šehidskim porodicama čiji su najbliži za ovo što imamo danas dali najvrjednije što su imali”, kazao je obraćajući se prisutnima Muhamed Omerović.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić istaknuo je podršku koju ova općina pružaboračkoj populaciji i važnost obilježavanja godišnjica i čuvanja uspomene na herojsku borbu.

“Čestitam vam što ne dozvoljavate da se zaborave borci, šehidi i poginuli borci ove Brigade, i što svake godine na obilježavanje ove značajne godine dođe veliki broj ljudi, što vi svakako zaslužujete jer je to pokazatelj koliko ste nas sve zajedno zadužili svojim zalaganjem tokom i poslije rata”, kazao je načelnik Memić posebno istaknuvši važnost brige za djecu i porodice šehida i poginulih boraca, kao i za sve borce i invalide kojima je pomoć potrebna.

Predsjednik Udruženja “4. Viteška motorizovana brigada” Emir Redžović govoreći na Svečanoj sjednici prisutne je pozvao da prisustvuju i ostale aktivnosti kojima se i ove godine obilježava ova značajna godišnjica.

“Prošlo je 25 godina od vremena kada smo svi kao jedan ustali protiv vojno nadmoćnijeg neprijatelja i okupatora braneći svoja ognjišta i svoju slobodu, a kasnije oslobađajući teritorije naše države od mrskog agresora. Historija je već napisana, i sada je samo treba pravilno čitati, a “4. Viteška motorizovana brigada” predstavlja nepobitnu historijsku činjenicu u odbrani slobodnih ilidžanskih prostora, tada jedinog spoja glavnog grada sa ostatkom države”, kazao je Redžović, dodajući kako se odbrana BiH za koju su se pripadnici Armije BiH borili nastavlja i poslije rata.

“Svjesni da se nalazimo u periodu negiranja historijskih činjenica i izvrtanja teza od strane istih onih koji su nas napadali, i suočeni sa konstantnim optužbama da naša borba nije bila časna i odbrambena, danas više nego ikada moramo analizirati i učiti iz prošlosti kako bi na najbolji mogući način mogli shvatiti dešavanja u sadašnjosti, i izbjegli da nam se krvava prošlost ponovi”, kazao je Redžović.

Program obilježavanja nastavlja se nizom aktivnosti, među kojima je i svečana premijera dokumentarnog filma “Čuvari kapije grada” koji govori o  ratnom putu Brigade u četvrtak u 20 sati u Kongresnoj sali Hotela “Hills”, tevhid i dove šehidima te parastos i misa zadušnica poginulim pripadnicima Brigade, historijski čas i polaganje cvijeća na mjestu stradanja Emira Bogunića – Čarlija, sestara Samire i Mevlide Elčić i Džemaila Bulbula na Golom Brdu na Igmanu u petak u 9:30, te Centralna manifestacija u petak u 20 sati na trgu ispred Doma kulture u Hrasnici.

NV

Na vrh