680.000 KM za biznise marginaliziranih grupa žena

25. May 2017. | 19:38 | NV
Potpisivanje ugovora Teslic

Počelo je potpisivanje ugovora sa korisnicama “Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena” koji podržava USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG), a realizuje u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave.

Prvi ugovori potpisani su 4. maja 2017. godine u Tesliću, a potpisivanje je nakon toga uslijedilo  i 24. maja 2017. godine u Konjicu.

Za pokretanje vlastitog biznisa za osamnaest korisnica u Tesliću je izdvojeno 90.000 KM, a isti iznos osiguran je i za pokretanje deset biznisa za marginalizirane grupe žena u Konjicu.

Riječ je uglavnom o biznisima iz oblasti uslužnih djelatnosti i turizma, te poljoprivrede.

Biznisi koje finansijski podržavaju USAID/PPMG i jedinice lokalne samouprave odabrani su na osnovu prijava pristiglih na Javni pozivi za dodjelu sredstava koji je raspisan u martu ove godine.

USAID/PPMG pruža podršku u pokretanju i razvoju biznisa ženama žrtvama nasilja, osobama s invaliditetom, majkama osoba s invaliditetom, nezaposlenim mladim ženama, a u saradnji s jedinicama lokalne samouprave za “Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena” osigurano je 680.000 KM.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

“Na birou sam bila zadnjih 15 godina i ovaj mi je projekt mnogo pomogao u pokretanju vlastitog biznisa i osiguravanju egzistencije“, poručila je Marina Blagojević, jedna od korisnica Fonda.

USAID/PPMG pored finansijske podrške, korisnicama ovih sredstava pružit će i savjetodavnu podršku koja je neophodna u pokretanju i razvoju bilo kojeg biznisa.

Ugovori o dodjeli sredstava za podršku u razvoju biznisa marginaliziranim grupama žena u narednom periodu bit će potpisani i u Rudom, Livnu, Kalinoviku, Prijedoru, Tešnju, Zvorniku i Visokom.

 

NV

Na vrh