900 česmi osvježavaju u vrućim ljetnim danima u Beču

3. Jul 2017. | 14:48 | NV
© Novotny-MA 31

Zbog iznimno visokim temperaturama za početak ljeta potrošnja vode u Beču popela se u junu 2017. na rekordnih 500.000 m2 dnevno, a za osvježenje stanovnika Beča, no i mnogobrojnih posjetitelja austrijskog glavnog grada, gradska se uprava pobrinula puštanjem u rad čak 900 javnih česmi s pitkom vodom.

“Beč kao rijetko koja druga metropola ima izuzetno visoku kvalitetu vode koja u grad dolazi direktno iz planinskih izvora. Bilo bi šteta to ne iskoristiti i ljudima ne ponuditi besplatno osvježenje“, ističe bečka gradska zastupnica za očuvanje okoliša Ulli Sima.

Visoka kvaliteta bečke vode ipak nije slučajnost, Grad Beč svake godine ulaže naime oko 50 miliona eura u održavanje vodovodnog sistema, te dodatnih 15 miliona eura u zaštitu osjetljivih vodocrpnih područja.

Pored fiksnih Grad Beč na vrlo frekventnim javnim površinama svake godine u ljetnim mjesecima postavlja i mobilne česme s vodom za piće. Tri metra visoke „pipe“ uočljive su već izdaleka i jasno su obilježene natpisima “Voda za piće”, a priključenu su direktno na bečku vodovodnu mrežu.

“Proteklih se godina naša inicijativa razvila u pravu instituciju. Tako je samo prošle godine na Heldenplatzu u jednoj sedmici popijeno i do 12.000 litara vode. Sve su bečke javne česme osim toga ucrtane u kartu grada i svako ih može lako pronaći”, dodaje Sima.

c © Novotny-MA 31

NV

Na vrh