Abbas upozorio Trumpa da ne premješta ambasadu iz Jerusalema u Tel Aviv

10. Jan 2017. | 09:25 | NV
37_55_19_10_12_20161

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas upozorio je američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne premješta američku ambasadu iz Jerusalema u Tel Aviv, prenose mediji.

Prema navodima palestinske novinske agencije Wafa, Abbas je uputio čak i pismo Trumpu, a povodom toga je pisao i čelnicima Evropske unije, Rusije, Francuske, Njemačke, Kine, Velike Britanije, Afričke unije, Pokreta nesvrstanih, Organizaciji islamske saradnje i Generalnom sekretaru Arapske lige i zatražio od njih da spriječe Trumpa u toj namjeri.

Abbas smatra da bi taj potez ugrozio mirovni proces između Izraela i Palestine, zatim pitanja rješenja kroz dvije države, sigurnost i stabilnost čitave regije, a sve zbog odluke Izraela da anektira istočni dio Jerusalema.

Prije toga oglasio je i Palestinski oslobodilački pokret (PLO) iz kojeg su rekli da bi premještanjem ambasade iz Jerusalema u Tel Aviv, Donald Trump zatvorio sve američke ambasade u arapskim državama zbog bijesa Arapa.

Podsjetimo, Donald Trump je veliki prijatelj Izraela, koji bezrezervno podržava Izrael. Nedavno je izjavio da bi američka ambasada iz Jerusalema trebala biti premještena u Tel Aviv, što bi te facto značilo da bi američka diplomatija poslala poruku o Tel Avivu kao jedinom mjestu za rješenje pitanja Palestine i Izraela.

 

NV / foto Wafa

Na vrh