Abe: Sjerevna Koreja blizu proizvodnje bojeve glave sa sarinom

13. Apr 2017. | 12:53 | NV
31910

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da je moguće da je Sjeverna Koreja sposobna da proizvede rakete sa nervnim gasom sarinom, prenose regionalni mediji.

“Moguće je da je Sjeverna Koreja već sposobna da proizvede bojeve glave sa sarinom”, rekao je Abe na sjednici parlamenta.

Abe je ovo izjavio u vrijeme rastuće zabrinutosti da bi Sjeverna Koreja mogla uskoro da izvrši šestu nuklearnu probu ili druge raketne probe, navodi Reuters. Peti nuklearni test Pjongjang je izveo 9. septembra prošle godine.

Tenziju se pojačavaju i američkom odlukom da rasporedi pred obale Sjeverne Koreje borbenu grupu s nosačem aviona. I dok Sjedinjene Američke Države, odnosno predsjednik Donald Trump, tvrdi da Sjeverna Koreja ide predaleko u provokacijama, iz državnog vrha Sjeverne Koreje još jednom je poručeno da će na svaki napad odgovoriti silovito i svim raspoloživim sredstvima.

Sjeverna Koreja u subotu obilježava 105 godina od rođenja svog osnivača Kim Il Sunga, što je najveći nacionalni praznik koji je poznat kao “Dan Sunca”.

 

NV

Na vrh