Admir Čavka: Povratnici će imati svoje uslove za prodaju Elektroprivrede RS-a

26. May 2017. | 22:49 | NV
AdmirCavka004

Zastupnik koalicije Domovina, Admir Čavka, ukazao je da povratnička zajednica nije dobila ništa od činjenice da se Elektroprivreda RS nalazi u vlasništvu entiteta RS, te je najavio da će izaći sa Platformom o uslovima bošnjačke povratničke zajednice u prodaji Elektroprivrede Republike Srpske i upravljanju proizvodnjom i distribucijom električne energije.

“Zatražit ćemo privatizaciju Elektroprivrede RS, pod uslovom osiguranja garancija zapošljavanja iz povratničkih zajednica, posebno na lokalitetima gdje se vrši eksploatacija prirodnih resursa za proizvodnju električne energije. Također, zatražit ćemo da priča o privatizaciji ima zaokruženu strategiju, koja uključuje i rješavanje nagomilanih obaveza hidroelektrana Srbije prema opštinama koje su potopljene za potrebe jezera Perućac kao i na drugim lokaliteti na Drini“, kazao je Čavka.

“Insistirat ćemo na izmjenama postupanja i pravilnika, te zaštitu krajnjeg korisnika u slučaju privatizacije. Imamo situaciju da se povratnici, ali i drugi stanovnici izoliranih sela i zajednica, suočavaju da u 21. stoljeću nemaju električne energije, jer je navodno ‘skupa’ infrastruktura, a mali broj korisnika. Mora postojati obaveza proizvođača i distributera električne energije da dio prihoda izdvaja za osiguranje dostupnosti električne energije i u ovim, da kažem – profitno nepovoljnim slučajevima. To će biti naši uslovi. Smatram da se samo upravljanje, proizvodnja i distribucija moraju okrenuti jednoj potpuno novoj strategiji. Na tom putu moramo razmišljati o novim mehanizmima osiguranja veće energetske efikasnosti i pojeftinjenja električne energije za potrebe domaćinstava“, poručio je Čavka.

Admir Čavka je poručio da će predložiti konkretnu platformu sa setom zahtjeva, koje je spreman staviti pred svakog ponuđača za kupovinu većinskog paketa Elektroprivrede RS. Čavka ne smatra da građani Bosne i Hercegovine imaju koristi od zadržavanja ovog preduzeća u državnom/entitetskom vlasništvu. Štaviše, poručuje Čavka, ovakva preduzeća danas najviše koriste vladajućim strukturama za zapošljavanje i zbrinjavanje podobnih stranačkih kadrova.

 

NV

Na vrh