Admir Čavka u NSRS: Neriješena ubistva se gomilaju, nema odgovornosti Tužilaštva

1. Apr 2017. | 16:30 | NV
AdmirCavka004

Admir Čavka, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, najavio je da će istrajati na zahtjevu za informaciju o neriješnim slučajevima ubistava u entitetu RS. Između ostalog, Čavka upozorava na slučaj iz Trnopolja iz 2014. godine, ali i druge ranije neriješene slučajeve napada i ubistava.

“Uputio sam pitanje prema Republičkom tužilaštvu  ko je kriv za ubistva Almira Redžića i Muharema Balića u Trnopolju na Bajram 2014. godine? Nakon što je Zikriju Krkića Okružni sud u Banjoj Luci oslobodio u septembru 2015. godine, nije bilo nikakvog odgovora Tužilaštva po ovom pitanju. Dakle, za javnost je važila priča o Krkiću i povezanosti takozvanog ‘vehabijskog pokreta’, a kada je oslobođen odgovornosti, niko nije napravio ništa da riješi slučaj i traži stvarnog krivca“, kazao je poslanik Admir Čavka.

“Nikad nije riješen slučaj stradanja Murata Badića na postavljanju kamena temeljca Ferhadija-džamije, kao ni ubistva Melihe Durić u Vlasenici na 11. juli prije 16 godina. Brojni slučajevi fizičkih napada na ljude i imovinu građana bošnjačke nacionalnosti nadležni organi nisu tretirali s obzirom na otežavajuće okolnosti napada – raspirivanja međuetničke i međureligijske mržnje, već kao obične slučajeve oštećenja stvari ili napada sa ‘lakšim’ tjelesnim povredama. Sjetimo se napada na Nezira Dardagana u Zvorniku ili napada na Nerku Hanifića u Vrbanjcima kod Kotor Varoša“, dodao je Čavka.

Poslanik Admir Čavka upozorava da su nadležna tužilaštva nemarnim odnosom prema ovim slučajevima poslala poruku javnosti da napad na građane bošnjačke nacionalnosti može proći nekažnjeno u Republici Srpskoj.

 

NV

Na vrh