AFP: Da li je Mike Pence sljedeći predsjednik SAD?

16. Jul 2017. | 21:32 | NV
U.S. Republican presidential nominee Donald Trump and vice presidential nominee Mike Pence (R) arrive to speak at the Veterans of Foreign Wars Convention in Charlotte, North Carolina, U.S. July 26, 2016. REUTERS/Chris Keane

Prije tačno godinu dana, Donald Trump je guverenera američke savezne države Indiane Mikea Pencea “katapultirao” na međunarodnu političku scenu, što se isplatilo jer u januaru je postao 48. potpredsjednik SAD, ocijenila je danas agencija France presse.

Pence (58), ozbiljnog izraza lica i sijede kose, najbliži je glavnoj fotelji u Beloj kući, jer je automatska zamjena u slučaju prijevremenog odlaska američkog predsjednika s vlasti, ili kao njegov logičan nasljednik 2020. ili 2024. godine, u zavisnosti od toga da li će Trump biti kandidat i za drugi mandat.

Pence je sušta suprotnost milijarderu koji je sada glavni u Bijeloj kući. On je junak za ultrakonzervativne hrišćane, dok Tramp igra na kartu ideologije. Pence je krut i disciplinovan, a Trump temperamentan i nepredvidiv.

Zbog ozbiljnog karaktera i dosljednosti Pence je postao jedna od ključnih ličnosti u Washingtonu i cijenjen je u poslaničkim krugovima republikanaca koji su dezorijetisani Trumpovim načinom vladanja. Pence skoro svake sedmice ide u Kongres da bi se uvjerio da li poslanici razumiju Trumpove odluke.

Mediji u SAD smatraju da je Pence “čekić za razbijanje stakla u slučaju opasnosti”, dok stručnjaci smatraju da je Penceova misija poruka: “Ja sam tu, sve je u redu”.

I pored besprijekorne lojalnosti Trumpu, Pence se diskretno priprema za enventualnu buduću, najvažniju ulogu u Bijeloj kući. New York Times je prenio da je Pence otvorio fond namjenjen prikupljanju novca za slučaj kandidature za šefa države, a počeo je i da priređuje večere za velike republikanske donatore.

 

NV / Beta / foto Reuters

Na vrh