Agrokor za kredit založio i zaštitne znakove Leda i Jamnice

20. Sep 2017. | 23:01 | NV
ledo

Jamnica i Ledo, dvije firme iz sastava Agrokor koncerna, objavile su u ponedjeljak putem Zagrebačke berze da su krajem prošle sedmice sklopile ugovor o zasnivanju založnog prava na određenim žigovima tih firmi, a za osiguranje kredita kojeg je Agrokor dobio u junu ove godine.

Jamnica i Ledo u svojim objavama tako navode da je u petak, 15. septembra sklopljen ugovor o zasnivanju založnog prava na određenim žigovima tih firmi između Agrokora i njegovih povezanih društva, među kojima su i te dvije kompanije, te Madison Pacific Trust Limited, prenosi BiznisInfo.

Taj je ugovor, kako se navodi u objavama, sklopljen “u svrhu zasnivanja i perfekcije osiguranja” u korist Madison Pacific Trust Limited “radi osiguranja sadašnjih i budućih tražbina koji svaki dužnik duguje osiguranim strankama, kako su svi definirani i u skladu s ugovorom o najstarijem (super-priority) kreditu od 8. juna ove godine”.

Sredstva osigurana tim kreditom omogućila su firmama stabilizaciju poslovanja, rješavanja problema likvidnosti te finansiranje zaliha i priprema za sezonu, navode iz Janice i Leda.

Prema objavama tih dviju firmi, Jamnica je založila pravo na na ukupno pet figurativnih žigova (tri Jamnice i dva Jane), a Ledo na njih četiri (jedan verbalni i tri figurativna žiga).

Inače, Agrokor je 8. juna izvijestio da je potpisan ugovor o finansijskom aranžmanu u visini od 480 miliona eura. Kredit je odobren na 15 mjeseci, uz 4 posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8 posto u gotovini, plativo jednom godišnje.

Kredit su osigurali imatelji obveznica predvođeni fondom Knighthead Capital Management, a jamstvo za kredit je sva materijalna i nematerijalna imovina koja nije do sada založena.

Početkom septembra su kompanije iz sastava koncerna Agrokor izvijestile o sklapanju ugovora o zasnivanju založnog prava na svojim nekretninama koje nisu dosad založene, a temeljem zajma koji je Agrokor dobio početkom juna u visini od 480 miliona eura.

Tako su Jamnica, Ledo, Zvijezda, Belje, Vupik i PIK Vinkovci su početkom septembra izvijestili da su sklopili ugovor o zasnivanju založnog prava na nekretninama između Agrokora, njegovih povezanih društava te Madison Pacific Trust Limiteda.

 

NV / INS

Oznake: > >

Na vrh