Ahić: Teroristi više nemaju jasne mete i ciljeve, teško je spriječiti moguće napade

21. Dec 2016. | 16:47 | NV
ahic

Jasmin Ahić, profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije kazao je da teroristički napadi postaju sve intenzivniji imajući u vidu posljednja dešavanja u Istanbulu, Ankari, Berlinu, piše Patria.

„Po sve građane Evrope i ovog dijela svijeta važi načelo nepredvidljivosti i dobija puni odjek u ovim terorističkim aktivnostima i teško se boriti protiv njih i teško ih je spriječiti ili preduprijediti ih“, kazao je Ahić za TV1.

Na pitanje da li je moguće zaustaviti ove napade Ahić navodi da je specifičnost ovih dešavanja što više nisu jasni standardni ciljevi i mete napada.

„U Berlinu jedan civilni skup postao je vrlo prijemčiva meta u kojoj se ponovo napada kao što je bilo u Nici. Ljudske žrtve su one koje su najbolnije. U samom sistemu sigurnosti unutar EU ne možete odrediti prioritetne ciljeve i preduprijediti ili prognozirati šta je sljedeće koji  je metod da li je samoubilački metod, aktiviranje eksplozivne naprave, da li će biti atentat kao što je u Ankari“, kaže Ahić.

On smatra da takva situacija dovodi u poziciju straha i  panike i sigurnosne snage ali i javnost što je prvenstveni cilj ovih terorističkih aktivnosti.  Na pitanje da li se Evropa može boriti i izboriti s terorizmom Ahić smatra da se boriti mora ali će biti vrllo teško.

„Ono što daje dodatni naglasak sigurnosnim snagama jeste taj segment da nema direktnih meta država ili sistema koji su povezani sa bliskoistočnim sukobima.  Imate napad na Njemačku koja nema nikave veze sa sukobom u Siriji“, kaže Ahić te dodaje da se ovim bude desničarske snage.

 

NV / nap.ba

Na vrh