Akademik Esad Duraković: Samo probosanski blok može BiH pokrenuti naprijed

1. Jan 2017. | 22:33 | NV
esad-akademik2

Akademik Esad Duraković bio je gost u dnevniku TV 1. On je komentarisao neka od dešavanja u godini koja je iza nas, ali i iznio svoja očekivanja u 2017, prenosi Patria.

Duraković je ocijenio da je 2016. bila teška i na lokalnom i na globalnom planu. Za BiH, kaže, vrlo turbulentna; počevši od referenduma u RS do polemika o Ustavnom sudu BiH.

“Pozitivna je aplikacija BiH za EU, premda očekujem da će se u nastavku dešavati nove drame u vezi sa Mehanizmom koordinacije, kada se bude odgovaralo na mnoštvo pitanja”, rekao je Duraković.

“U prošloj godini bilo je nekih vrlo nepoželjnih, za mene vrlo dramatičnih, diplomatskih upada u BiH i od komšija i od susjeda, i sa istoka i sa zapada (iz Srbije i Hrvatske op.a.). Sve to čini situaciju u BiH nestabilnom”, dodao je Duraković.

Srbiji zamjera zbog licemjernih stavova prema BiH. Iz Beograda „stalno govore da su za integritet BiH, a Nikolić najavljuje posjetu Republici Srpskoj 9. januara, što je veliki diplomatski gaf.“

Loši odnosi sa Hrvatskom i tužba protiv Srbije

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, akademik Duraković je rekao da je čak više razočaran odnosima Hrvatske prema BiH, nego odnosima iz Srbije, „jer je tokom rata BiH imala bolje odnose sa Hrvatskom“.

“Kako je formirana nova vlada u Hrvatskoj ona ispoljava jedan, neću reći neprijateljski odnos, ali svakako odnos koji nije i prijateljski. To je odnos koji ponižava BiH i mene kao građanina. Uz dužno poštovanje predsjednici Hrvatske, ona pravi uzastopno vrlo ozbljne gafove kada je u pitanju i dostojanstvo a i integritet BiH… U Stolac upada Kovač (bivši ministar vanjskih poslova RH op.a.), bez ikakvog najavljivanja, Plenković daje vrlo neprimjerne izjave.
Dolazim do zaključka da ni komšije a ni susjedi, odnosno njihovi politički vrhovi, nisu odustali od agresijskih ciljeva koje pokušavaju ostvariti drugim metodama. Kada ne bi potpirivali nemire, Bosna i Hercegovina bi bila mnogo zdravija, naprednija… neka nas ostave na miru”, rekao je Duraković.

Na pitanje da prokomentariše da li BiH treba pokrenuti reviziju tužbe protiv Srbije za agresiju, akademik Duraković je rekao da on smatra kako to treba učiniti.

“Politička javnost u BiH o tome šuti. Bojim se da bi se mogli propustiti rokovi za reviziju tužbe, a to bi bila povijesna greška. Ja nisam za revanšizam, čovjek sam koji je svjestan da treba graditi dobre odnose sa komšija, ali to ne možemo postići prikrivajući istinu”, smatra Duraković.

Potrebne nove politike

On kaže da prosperitet u BiH vidi samo ukoliko se sa političke scene maknu stranke koje su na vlasti već godinama, a na njihovo mjesto dođu patriotske, probosanske strane.

“Mislim da se može nešto učiniti, ako bi ono što mi zovemo ljevicom – jer ja ne znam u ovim okolnostima šta je ljevica – uspjela da organizira probosanski blok, jedan patriotski blok. U tom slučaju bi se moglo očekivati da se maknu sa političke scene ove partije, stranke koje profitiraju na nesreći BiH, a profitiraju i oni i njihove porodice. Potrebna nam je nova politička scena u BiH. Dakle, jako je važno da se formira taj probosanski patriotski blok, a ja mislim da se to može učiniti”, rekao je Duraković.

“Obradovalo me da se Katolička crkva odgrađuje od politike Dragana Čovića, koja je pogubna za BiH. To je ohrabrujuće, mada nisam siguran koliko će to imati odjeka na nižim instancama, po župama”, kaže Duraković.

“Uspjeh nezavisnih kandidata pokazao je da je narodu dosta onih koji nas vode 20 godina. Nadam se da bi ljudi mogli prepoznati da bi nas jedan patriotski blok mogao povesti u bolju budućnost. Ne znam koliko je to moguće postići u RS, sa HDZ-om… Ali,  nužno je da to podrže i Srbi i Bošnjaci i Hrvati, jer samo zajedno ta tri naroda mogu sačuvati BiH. Zaista se nadam da će do toga doći”, dodao je Duraković. On je rekao da zamjera akademskoj zajednici u BiH što šuti sve vrijeme, jer je ona ta koja treba povesti građane u bolju budućnost.


Inzko treba nametnuti izbore u Mostaru

Akademik Duraković smatra da su izbori u Mostaru pitanje političke trgovine onih stranaka koje vide Mostar kao zlatnu koku…

“Iskren da budem, ne vjerujem da će se naši političari dogovoriti u vezi sa Mostarom. Jer, oni su pokušavali da ga podijele, pa Mostarci nisu pristali na to. Jedino rješenje za Mostar jeste da Inzko nametne izbore u Mostaru, pretpostavljam da ima za to ovlasti”, smatra Duraković.

NV / nap.ba

Na vrh