Albin Zuhrić: BiH živi zbog građana poput Čovićevog “Mate iz Tuzle“

28. Apr 2017. | 16:26 | NV
Albin Zuhrić - NS

Povodom stava člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića o smjeru izmjena Izbornog zakona, reagirao je generalni sekretar Naše stranke Albin Zuhrić.

“Čović je, pojašnjavajući svoju viziju izbornog sistema, s prezirom osudio mogućnost da, kako kaže, ‘Mato iz Tuzle’ dobije 300.000 glasova svih građana FBiH. Naša stranka je osnovana upravo zbog obespravljenih građana, koje nacionalisti poput Dragana Čovića vide samo kao kolateralnu štetu u provođenju svojih mračnih planova o etničkog dekompoziciji BiH“, kazao je Zuhrić.

“Mato iz Tuzle, kojem Dragan Čović uskraćuje politička prava, je i iz Mostara, i iz Zenice, i iz Ljubuškog, i iz Kiseljaka, i iz Banje Luke, iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Upravo je taj Mato posljednja i najbolja nada Bosne i Hercegovine, jer ako ne bi u Tuzli bilo Mate, ili u Sarajevu, tada bismo znali da je sve izgubljeno i da su mračne politike Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika pobijedile. To ne smijemo dopustiti i moramo se boriti protiv njihovih politika“, dodao je generalni sekretar Naše stranke.

“O Mati, o kojem Čović govori s prezirom i nipodaštavanjem, mi sljedbenici građanske i liberalne, evropske politike – govorimo s ponosom i poštovanjem. Bosna i Hercegovina će biti pravednija, tek ako puna politička prava budu imali sve one građanke i građani, koji u sredinama u kojima žive nisu etnička većina. Temeljni princip moderne EU i Evropske unije je da nema veze što ste etnička, rasna, vjerska ili druga manjina – vi imate politička prava. A upravo je na primjeru Mate iz Tuzle – Čović kazao jasno da je on protiv toga i da politička prava ljudi trebaju imati samo tamo gdje su etnička većina“, dodao je.

Zuhrić zaključuje da je puno “Mata iz Tuzle“, kojima nacionalisti uskraćuju dostojanstvo, i među Hrvatima, i među Bošnjacima, i među Srbima, i među Ostalim, i izražava uvjerenost da kad svi oni izraze svoju volju na izborima da će to biti moment nove i bolje BiH od onoga što je pružano građankama i građanima dosad.

 

NV

Na vrh