Aleksandrovič: Rusija ohrabruje separatizam u RS-u kako bi destabilizovala BiH

2. Nov 2017. | 16:00 | NV
aleksandrovic

Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič izjavio je da Rusija koristi Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala novi rat na Balkanu, prenosi agencija Patria.

Aleksandrovič je to rekao u intervjuu za portal BIRN, a prethodno su mediji u Beogradu prenijeli izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da je Srbija stavljena pred ultimatum Zapada, kao što je to bila i Ukrajina pre izbijanja oružanih sukoba 2014.

Aleksandrović je naveo i da ruski predsjednik Vladimir Putin “ne mari za Srbiju”, već da Srbiju koristi kao “još jedan instrument za uništenje Evrope”.

“Rusija obučava srpske najamnike da ubijaju Ukrajince. Rusija je koristila srpske ekstremiste da izvedu državni udar u Crnoj Gori. Rusija ohrabruje srpski separatizam u Republici Srpskoj kako bi destabilizovala Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Aleksandrovič.

Nabrajajući ono što smatra nizom destabilizujućih akcija Rusije na Balkanu, on tvrdi da Rusija “koristi srpski faktor da destabilizuje Makedoniju, ima aktivnu ulogu u okretanju kosovskih Srba protiv kosovskih Albanaca i prodaje svoje avione Srbiji, kako bi stvorila tenzije sa Hrvatskom”.

“Putin ne mari za Srbiju, već Srbiju samo koristi kao još jedan instrument za uništenje Evrope. Da li je to ono što srpski narod zaista želi? Dozvoljavate Rusiji da vas koristi kako bi uništila Evropu u kojoj želite da studirate i radite. To nema nikakvog smisla”, izjavio je ukrajinski ambasador.

On dodaje da zapadni zvaničnici zato traže od Srbije da “ne sjedi na dvije stolice”.

Kaže i da je imidž Srbije u Ukrajini loš, uprkos povezanosti dva pravoslavna slovenska naroda i dugoj tradiciji kulturnih veza i saradnje.

“Kada imate srpske političare koji putuju na Krim i čestitaju Putinu na “mudroj i snažnoj politici”, kada imate srpske najamnike, kada Srbija glasa u UN-u protiv Ukrajine – sve to naravno stvara negativnu sliku o Srbiji u Ukrajini”, kaže ukrajinski ambasador.

Ponovio je da Srbija “ne čini ništa kako bi spriječila svoje državljane da se bore u istočnoj Ukrajini”, gdje je trenutno oko 300 Srba, mada je donijela zakon kojim zabranjuje svojim državljanima da se bore na stranim ratištima.

“Ti srpski najamnici diskredituju srpsku naciju u očima prijateljskog ukrajinskog naroda, koji nikada ništa loše nije učinio Srbima”, istakao je Aleksandrovič.

Podsjetio je da Ukrajina nije priznala Kosovo i da ukrajinski parlamentarci ne putuju u Prištinu, ne priznaje kosovske pasoše, a utakmice igra na neutralnom terenu.

 

NV / NAP

Na vrh