Alešević nudi 50.000 KM NS BiH ako pokažu pet igrača koji se vode na spisku NS USK

3. Aug 2017. | 20:11 | NV
alesevic glavna jpg

Ko god imalo poznaje stanje u domaćem nogometu, zna da klubovi ne biraju sredstva da dođu do željenog rezultata.

Razne malverzacije u svijetu nogometa odvijaju se i u daleko sređenijim zemljama. Međutim, ono što posebno zabrinjava, kada je u pitanju BiH, jeste činjenica da klubovi i pojedinci vrše različite vrste prevara čak i kada se radi o omladinskim pogonima.

Jedan od slučajeva koji je pokazao u kakvom stanju se nalazi domaći nogomet jeste i slučaj lažiranja igračkih kartona, odnosno registracija igrača kako bi u omladinskim ligama neki igrači mogli igrati i za dva kluba, a ima i slučajeva u kojima klubovi koriste dvije, tri godine starije igrače da igraju za mlađe kategorije.

Zbog medijskih istupa, u kojima je govorio o ovom problemu član skupštine NK Krajišnik iz Velike Kladuše Nermin Alešević kažnjen je od strane Nogometnog saveza Unsko-sanskog kantona isključenjem iz nogometne organizacije i sa 2.000 KM novčano.

Disciplinska komisija je njegovo isključenje obrazložila kao „prekršaj kodeksa ponašanja u NS BiH“.

Nermin Alešević je nakon toga kod notara ovjerio dokument u kojem se obavezuje da će na račun NS BiH uplatiti 50.000 KM ukoliko mu neko pokaže igrače koje je problematizirao, odnosno za koje je naveo da imaju lažirane kartone.

Alešević je jedan od rijetkih u BiH koji se usudio progovoriti o problemima u omladinskim kategorijama naših klubova.

“Nakon više od 20 godina u nogometu, dobio sam suspenziju i kaznu jer sam otvoreno progovorio o malverzacijama”, rekao je Alešević za agenciju Patria.

Jedan bivši junior kakanjskog Rudara za agenciju Patria ispričao je slučaj kada je pet godina nakon što je prestao igrati za juniorski tim pročitao u novinama da je bio strijelac za Rudar u jednoj utakmici omladinske lige.

“Kada sam vidio svoje ime i prezime u novinama, mislio sam da se radi o igraču koji se identično preziva kao ja. Međutim, kasnije sam shvatio da se radilo o tome da je neki momak igrao na registraciju s mojim menom koja je ostala negdje u arhivi kluba”, ističe ovaj bivši junior Rudara koji se danas potpuno povukao iz nogometa.

On je dodao da mu nije jasno kako je moguće da se to desilo, jer djeluje potpuno nelogično da u juniorskom tim igra neko na ime igrača starijeg od propisane granice, ali je provjerio kod ljudi u klubu koji su mu potvrdili da u tom trenutku u Rudaru nije bo nijedan drug igrač koj s istim imenom i prezimenom.

Iako bi omladinske škole prije svega trebale biti zadužene za stvaranje novih igrača i njihovo pravilno usmjeravanje kada je u pitanju ponašanje, klubovi ne biraju sredstva da dođu i do rezultatskog cilja, pa se vrlo često namještaju i utakmice kadeta i juniora.

Otac jednog juniora Igmana iz Konjica ispričao je za NAP jednu bizarnu situaciju s utakmice Igmana i mostarskog Veleža odigrane u Mostaru.

“Na samom početku utakmice, mislim da nije bila ni deseta minuta, sudija je pokazao crveni karton mom sinu. Cijeli stadion se smijao, jer nije bilo nikakvog kontakta, a da ne govorim o crvenom kartonu. Poslije utakmice sudija mi je poslao SMS poruku s tekstom “brate izvini, znam da sam pogriješio, ali stigla naredba s vrha da oni moraju pobijediti“. Ostao sam šokiran”, kaže naš sagovornik koji je želio ostati anoniman iz razloga što mu sin još uvijek igra.

On dodaje da je u dobrim privatnim odnosima sa pomenutim sudijom, te da mu nije zamjerio isključenje sina, ali da ga izuzetno zabrinjava u kojem pravcu ide domaći nogomet.

 

NV / NAP

Na vrh