Alžir, Tunis i Egipat za političko rješenje krize u Libiji

6. Jun 2017. | 13:53 | NV
48659

Alžir, Egipat i Tunis založili su se danas na sastanku u glavnom gradu Alžira za političko rješenje krize u susjednoj Libiji i odbacili bilo kakvo mješanje i vojnu opciju u toj zemlji, javila je alžirska agencija APS.

Šefovi diplomatija tri zemlje su se u deklaraciji založili za “političko rješavanje krize u Libiji” dodajući da je od “imperativnog značaja da se ne pribjegne nasilju i ne ugrozi političko rješavanje situacije jer bi to produžilo patnju libijskog naroda, posebno na privedenom i humanitarnom planu”.

Oni su također upozorili na “uticaj pogoršanja situacije na sigurnost i stabilnost Libije i čitavog regiona, a ta situacija služi interesima terorističkih grupa i otvara im put da prošire svoje kriminalne aktivnosti”.

Tri zemlje su izrazile zabrinutost zbog nesigurnosti svojih granica od kada je Libija postala tranzitna zemlja za šverc migranata i boraca ISIL-a.

U Libiji vlada haos poslije pobune i ubistva višedecenijskog lidera Muammera el-Gaddafija 2011. godine. Tom zemljom vladaju dvije vlade jadna na istoku, a druga na zapadu zemlje.

 

NV / Beta

Na vrh