Ambasador Austrije u BiH priznao da je informirao ministra Kurza o plaćanju žena u BiH da se pokrivaju

13. Oct 2017. | 12:52 | NV
pammer

Ambasador Austrije u BiH Martin Pammer, govoreći o predstojećim izborima u toj zemlji, komentirao je za N1 izjavu ministra vanjskih poslova Austrije, Sebastiana Kurza, o ženama koje se pokrivaju za novac.

“Svaka izborna kampanja ima elemenata populizma. Političari hoće imati vlast, i da nešto rade za tu vlast. Populizam je fenomen kojeg ima svugdje“, kazao je za N1.

On je indirektno piznao da je upravo on ministru Kurzu dostavio informacije na kojima je šef diplomatije te zemlje temeljio svoje kasnije izjave:

“Ima ljudi koji su nas informisali da taj fenomen postoji. To su priče koje smo čuli. To je više neki razvoj koji se vidi. To je dio razvoja prema identitetskoj politici, osjećaju koji se pojača. To je znak. Ako je dozvoljeno da se tako nešto najavi, bazirano na nekim informacijam, mogu se porediti i druge stvari. Samo zato što nema dokaz na sudu, nije zabranjeno komentarisati, da ima neki fenomen. Što se tiče plaćanja, to sam ja više puta čuo, znam ljude koji su dobili prednost da se pokrivaju, i da se samo tradicionalno obuku. Naravno neće to osoba reći. Nisam ja legitimiziran da kritiziram i komentarišem šta moj ministar kaže”, izjavio je ambasador.

Od 1. oktobra stupio zakon na snagu o zabrani nošenja burke u Austriji na javnim mjestima.

“Važna stvar, ako je osoba potpuno porkivena, ne zna se ko je osoba. To je pitanje javnog života, da se zna s kim imate kontakt i s kim komunicirate. To je razumljivo. Taj običaj da se žene pokrivaju, mislim da ministar Kurz nije prihvaćen jasno”, kazao je te dodao:

“Nikab, burka, pokrivena nošnja, mi smatramo da u Austriji, ja se slažem, nikab, burka ili totalna pokrivenost je simbol za stvari koje kod nas nemaju mjesta. Ne neravnopravnosti spolova, tradicije ili model društva kojeg mi kod nas nemamo”.

 

NV / INS

Na vrh