Dijaspora #bhdijaspora>>

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević u druženju sa državljanima BiH na proslavi Instituta sevdaha

20. Nov 2017. | 08:45 | NV
873x400

Jubilej 25. godina postojanja i rada Instituta sevdaha BiH proslavljen je na svečan način u norveškom gradu Tronthajmu uz prisustvo velikog broja Bosanaca i Hercegovaca koji žive u tom gradu, prenosi portal avaz.ba.

Pod rukovodstvom dugogodišnjeg aktiviste Miralema Bećirevića, muzička večer prepuna sevdaha bila je vođena gostima iz BiH, a među njima su bili Esad Kovačević, Emina Porča i Amel Čorda. Posebno je bio zanimljiv nastup Norvežanke Turi Nerte profesionalne muzičarke koja je pjevala sevdalinke na bosanskom jeziku i to sve bez ijedne greške.

Ovom manifestacijom sevdaha državljani BiH koji žive u tom dijelu Norveške još jednom su dokazali i pokazali njihovu složnost, druženje i potvrdili činjenicu da sevdahom, ali i drugim manifestacijama njeguju tradiciju države iz koje dolaze u ovoj skandinavskoj zemlji.

Ova manifestacija bila je odličan povod da se državljanima Bosne i Hercegovine u Tronthajmu predstavi i novi amabasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam odmah po mom dolasku u Norvešku imao priliku da se u ovom gradu i u ovom dijelu Norveške predstavim našim ljudima, da im kažem kako uvijek mogu računati na mene, na uposlenike ambasade BiH u Norveškoj te da im ta ambasada bude kao druga kuća, kada trebaju neku uslogu ili pomoć od nas. Naravno da ćemo svima izaći u susret u našim okvirima pomoći. Moj dolazak u Oslo je samo nastavak amabasadorskog poziva nakon Pakistana, a u Oslu su mi još veće obaveze jer ima zaista dosta naših ljudi. Pokušat ću da im dam do znanja da sam tu zbog njih”, rekao je ambasador Nedim Makarević.

Mnogobrojni posjetitelji sa velikim aplauzom pozdravili su ambasadora Makarevića i izrazili veliku radost što je na jedno takvo važno mjesto došla jedna ozbiljna i odgovorna osoba, zaključuje Avaz.

 

NV / avaz.ba

Na vrh