Ambasador Edward Ferguson posjetio Jajce i sastao se sa načelnikom i srednjoškolcima

2. Aug 2017. | 21:24 | NV
ferguson(3)

Britanski ambassador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson posjetio je danas Jajce gdje se susreo sa načelnikom Općine Jajce Edinom Hozanom, sa kojim je razgovarao o političkoj i ekonomskoj situaciji u ovoj općini, te o suradnji sa kompanijom Steelmin d.o.o., britanskim proizvođačem strateških legura za metalnu i hemijsku industriju koji od 2011. godine posluje u Jajcu

Nakon sastanka, načelnik Hozan i ambasador Ferguson su zajedno posjetili pogon Steelmina.

Ranije, ambasador je imao priliku susresti se sa srednjoškolcima iz Jajca sa kojima je razgovarao o njihovim nastojanjima da spriječe dalju segregaciju školskog sistema u Bosni i Hercegovini.

“Bila je privilegija susresti se danas sa nekim od učenika koji su se suprotstavili ograničavajućim etničkim predrasudama koje su, nažalost, uobičajene u obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini. Njihovi hrabri i principijelni stavovi inspirisali su ljude i van granica Bosne i Hercegovine. Ja sam o njima čitao čak na BBC-u! Ovi mladi ljudi ulivaju nadu u bolju budućnost. Oni znaju da različitosti treba njegovati, a ne bojati se njih. Bilo mi je zadovoljstvo sresti Edina Hozana, načelnika Općine Jajce, koji je nekada bio profesor u Srednjoj strukovnoj školi, te čuti o njegovoj predanosti rješavanju preostalih problema u postojećem školskom sistemu. Nadam se da će poruka iz Jajca odjeknuti širom Bosne i Hercegovine i da možemo očekivati dan kada će podijeljeno obrazovanje postati stvar prošlosti”, poručio je ambasador Ferguson.

Ambasadora Fergusona, načelnika Edina Hozana, i Almu Kadunić direktoricu UK International Trade and Investment tima u BiH, dočekali su Chris McNamee, generalni direktor Steelmin Limited, i Dževad Delić, direktor bh. ogranka kompanije Steelmin d.o.o.

Nedavno je Steelmin Limited sklopio finansijski dogovor sa drugom britanskom kompanijom Red Rock Resources, kompanijom za razvoj prirodnih sirovina, kako bi obnovio svoju peć za proizvodnju ferosilicijuma u Jajcu, čime će se povećati proizvodnja i otvoriti nova radna mjesta za građane Jajca.

Steelmin nastoji obnoviti dugu tradiciju proizvodnje metalnih legura u fabrici u Jajcu, koja datira još iz 1890-ih. Chris McNamee, generalni direktor Steelmin Limited je rekao da je “veoma zadovoljan napretkom u obnovi pogona koji je ostvario tim u Jajcu, na čelu sa gospodinom Dževadom Delićem. Rad gospodina Delića i njegovog tima glavnih inžinjera su bili od ključnog značaja kada je riječ o prenosu stručnosti i znanja u proizvodnji iz perioda Elektrobosne na novu generaciju domaćih inžinjera. Odgovor potencijalnih kupaca je ogroman kao i podrška domaćih dobavljača opreme i materijala. Predviđamo da će većina materijala proizvedenog ovdje biti prodana na tržište EU, čime će se Bosni i Hercegovini pomoći da ostvari veće izvozne kvote.”

Ambasador Ferguson je na kraju dodao da voli “dolaziti u Jajce, koji je jedan od mojih omiljenih gradova u Bosni i Hercegovini. Ali, iako obično dolazim kako bih uživao u fascinirajućoj historiji Jajca, danas sam ovdje kako bih vidio njegovu budućnost. Fantastično je vidjeti iskusne i vješte radnike iz Jajca kako zajedno sa velikim britanskim investitorima nastoje oživjeti ovu važnu industriju. Do početka proizvodnje predviđene za početak naredne godine, Steelmin će zaposliti 150 radnika, a očekuje se da će ovaj broj rasti. Dakle, ova investicija je važna za dugoročni prosperitet ove zajednice.”

 

NV / NAP

Na vrh