Ambasador Makarevic na CGSS-u predstavio elaborat o biznisu i edukaciji u BiH

7. May 2017. | 17:03 | NV
nedim nagrada

Bosna i Hercegovina i Pakistan trebaju proširiti saradnju u obrazovnom sektoru potpisivanjem sporazuma o razumijevanju kako bi se sproveli programi studentske razmjene kao i saradnja između profesora, studenata i akademija, izjavio je ambasador BiH u Islamskoj Republici Pakistan Nedim Makarević, koji je bio govornik na sesiji think tanka Centar za globalne i strateške studije (CGSS) iz Islamabada, piše Fena.

Makarević je održao predavanje o političkoj situaciji u BiH i ujedno postao član gremijuma ovog uglednog think tanka koji se bavi geostrateškim istraživanjima, čiji je predsjednik umirovljeni general i bivši ambasador Pakistana u BiH Syed Khalid Amir Jaffery, a članovi ugledni akademici i visoki vojni dužnosnici.

“Svega nekoliko studenata iz Pakistana godišnje posjeti BiH. Trenutno svega nekolicina Pakistanaca studira u BiH. Mi možemo primiti daleko više studenata na programima razmjene”, rekao je ambasador Makarević, dodajući kako za Pakistance BiH nije najpoželjnija destinacija za slanje djece na školovanje.

“Pakistanci koji imaju novac šalju djecu da pohađaju fakultete u Veliku Britaniju, Njemačku, Sjedinjene Američke Države, ne znajući da je obrazovni standard u BiH visok i priznat u Evropi i od Evrope”, obrazložio je Makarević, te dodao da, s druge strane, Pakistan nudi 30 stipendija za studente iz BiH, ali se studenti ne odlučuju da iskoriste tu priliku strahujući od nestabilne sigurnosne situacije i terorizma.

Ambasador BiH u Pakistanu je govorio i o prednostima ulaganja u BiH naglašavajući prilike koje nude namjenska, tekstilna, drvna industrija kao i sektor turizma, a na skupu je naglašena i uloga medija u razmjeni informacija o događajima u dvije prijateljske države i kreiranju pozitivne atmosfere za bolju saradnju.

Predsjednik CGSS-a i bivši ambasador Pakistana u BiH Jaffery naglasio je da pojašanje bilateralnih i ekonomskih veza između dvije države zahtijeva i dublju analizu geopolitičkih procesa u obje zemlje, te da je ovaj skup “divan primjer kako treba raditi”.

 

NV / Fena

Na vrh