Američki i ruski vojnici raspoređeni na sirijsko-turskoj granici

2. May 2017. | 11:08 | NV
Afrin_1-917x516

Nakon što je Turska saopštila da neće tolerisati prisustvo kurdskih YPG snaga na svojim granicama te izvela zračne i artiljerijske napade na pripadnike ovih jedinica u Siriji i Iraku, Sjedinjene Američke Države i Rusija rasporedili su svoje trupe na granici Sirije i Turske.

Američke trupe raspoređene su u sjevernoistočnom dijelu Sirije u blizini grada Qamishli, a ruske na sjeverozapadu u blizinu kantona Afrin, prenosi portal Al Masdar News te zaključuje da su na ovaj način pripadnici YPG dobili zaštitu od Turske.

Turska YPG smatra terorističkom grupom, a oni su glavni američki saveznici u borbi protiv ISIL-a na sjeveru Sirije. Sa druge strane, portal South Front tvrdi da su Rusi i sirijski Kurdi postigli sporazum o uspostavljanju ruske baze u Afrinu.

Glasnogovornik iračkih kurdskih Peshmerga Halgurd Hikmat pozvao je sve pripadnike Radničke partije Kurdistana (PKK) da napuste Sinjar u Iraku, jer je vjerovatno da će njihovi napadi pokrenuti nove napade iz Turske, jer su PKK i YPG srodne organizacije.

Nakon Pehmergi, reagovali su i iz redova šiitskih milicije Hashd Al-Sha’abi u Iraku i poručili da bi sve jedinice Kurda koje nisu iz Iraka, kao i sve ostale grupe te vrste, trebale napustiti tu državu.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije na kojima se vidi sirijska državna zastava na teritorijama koje kontroliše YPG, ali to za sada nije potvrđeno.

 

NV / foto AMN / SF

Na vrh