Američki potpredsjednik Pence u Briselu sa čelnicima Evropske unije

20. Feb 2017. | 23:05 | NV
U.S. Vice President Mike Pence poses with European Union foreign policy chief Federica Mogherini in Brussels, Belgium, February 20, 2017. REUTERS/Virginia Mayo/Pool

Američki potpredsjednik Mike Pence kazao je zvaničnicima Evropske Unije u Briselu, da administracija predsjednika Trumpa nastoji „ojačati odnose“ sa EU, prenosi Patria.

Predsjednik Donald Trump nedavno je alarmirao lidere EU izrazivši podršku odluci Velike Britanije da napusti blok, te sugerirajući prošlog mjeseca da bi to mogle učiniti i druge zemlje. Pence je proveo vikend u Njemačkoj u nastojanju da uvjeri Evropljane da će Trump ipak ostati posvećen NATO savezu.

U razgovorima sa šeficom vanjske politike EU Federicom Mogherini, prije sastanaka sa šefovima Vijeća Evrope, Evropske komisije i NATO saveza, Pence je izjavio da je „jako zahvalan zbog mogućnosti da Vas posjetim i istražim načine na koje možemo ojačati naš odnos sa Evropskom Unijom“.

On se susreo sa Mogherinijevom u američkom uredu pri EU. Zadnji američki ambasador koga je otpustio Trump kada je preuzeo dužnost, upozorio je novu administraciju protiv neutraliziranja decenijama dugog poslijeratnog američkog zalaganja za evropske integracije, te je rekao i to da je podrška Brexitu apsolutno pogrešna.

Mogherini je kazala američkom potpredsjedniku da Evropljani i SAD imaju puno toga na čemu trebaju raditi i da su razgovori u toku.

Ona je u kasnijoj izjavi navela da je sa Pence-om imala „otvoren i topao razgovor“ u kome je „reafirmirala snažnu volju EU da nastaviti graditi jako partnerstvo sa SAD na temelju jasnih vrijednosti i interesa“.

Mogherini je također navela da su, između ostalog, razgovarali o Siriji, Ukrajini, Libiji, Bliskom istoku, Afganistanu i Sjevernoj Koreji. Naglasila je „potrebu da se očuva i u potpunosti sprovede pogodba sa Iranom“ koja se odnosi na kontrolu razvoja nuklearnog naoružanja Irana. Trump je Iran nazvao „terorističkom državom broj jedan“, stoji u izvještaju Reutersa.

NV / nap.ba

Na vrh