Američki senator: Približava se rat sa Sjevernom Korejom

4. Dec 2017. | 08:00 | NV
51814

Uticajni američki republikanski senator Lindsey Graham ocijenio je sinoć da se “avet preventivnog rata” sa Sjevernom Korejom približi svaki put kada Pjongjang ispali neku raketu ili izvede neku nuklearnu probu, prenijela je Beta.

Graham je pozvao Pentagon da počne sa sklanjanjem porodica pripadnika američke vojske iz Južne Koreje, prenosi Tanjug.

“Ludo je poslati supruge i djecu u Južnu Koreju obzirom na provokacije Sjeverne Koreje. Tako da želim da oni (Pentagon) prestanu sa slanjem i mislim da je sada vrijeme za početak sklanjanja porodica američkih vojnih lica iz Južne Koreje”, rekao je Graham koji je član Komiteta Senata oružanih snaga SAD.

“Ako nuklearna proba bude bila podzemna, SAD treba da se pripreme za ozbiljan odgovor”, upozorio je Graham u izjavi sa američku televizijsku mrežu CBS.

Graham je ponovio ono što je u subotu rekao savjetnik za nacionalnu sigurnost Herbert Raymond McMaster: da se “vjerovatnoća rata” povećava svakog dana.

“Sada tragamo za tim kako da nađemo rješenje tog problema”, rekao je McMaster.

Sjeverna Koreja je u srijedu ujutro interkontinentalnu balističku raketu ispalila na mogo veću visinu i mnogo dalje nego ranije. Stručnjaci kažu da je to novi, usavršeni tip rakete, a je objavljeno da joj se glava raspala pri ponovnom ulasku iz stratosfere u atmosferu.

Pjongjang je objavio da je proba bila “uspješna” i da je raketa “mnogo jača” od prethodnih, da može da ponese “nuklearne glave velike težine” i da pogodi ciljeve na cijelom američkom kopnu, što je rekao i ministar odbrane SAD James Mattis.

Graham je rekao da je o tome imao detaljne razgovore s predstavnicima administracije predsjednika Donalda Trumpa, koja, kako je naveo, traži “strategiju da spriječi Sjevernu Koreju da postigne sposobnost da bojevom glavom pogodi američko tlo”.

“Spriječavanje znači preventivni rat kao posljednje sredstvo. Ta opcija postaje sve vjerovatnija kako se njihova (sjevernokorejska) tehnologija poboljšava…”, rekao je Graham.

Sjeverna Koreja koja ignoriše zahtjeve velikih sila (SAD, Kina, Rusija i Evopska unija) i susjeda (Japan i Južna Koreja) da prekine sa svojim nuklearnim programom, sprovela je niz nuklearnih i balističkih proba od 2006. godine čime je postala nukeralna sila i zaoštrene su međunarodne sankcije protiv nje.

Sjeverna Koreja je također više puta ponovila da će na svaki napad američke vojske odgovoriti nuklearnim oružjem, pa bi na taj način došlo do katastrofe neslućenih razmjera.

Američka najava napada, kao i već najavljena vrsta odmazde Sjeverne Koreje, izaziva strah ljudi u tim dvjema državama, ali i u regiji i u čitavom svijetu.

 

NV

Na vrh