Amfilohije se suočava sa tužbom zbog govora o čedomorstvu

30. Oct 2017. | 15:37 | NV
amfilohije

Beogradska advokatica Jelena Drenča tražila je od Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se izjasni da li je nedavno izrečena optužba mitropolita Amfilohija da su “Srpkinje postale majke čedomorke”, zvaničan stav crkve ili njegov lični.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je poslije liturgije u Pećkoj patrijaršiji, 15. oktobra, rekao da “Srpkinje u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više djece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i oni koji su na Kosovu i Metohiji”.

Drenča je današnjoj podgoričkoj Pobjedi kazala da se Sinodu SPC-a zvanično obratila 23. oktobra. Ona je navela da da je mitropolit to izrekao na svom radnom mjestu i ocijenila da je “povredio zakone o zabrani diskriminacije i javnom redu i miru pred onima koji su došli dobrovoljno da ga slušaju”.

U zahtjevu za izjašnjenje Drenča citira i član 70. Ustava SPC u kojem se kaže da “SPC čuva i brani čistotu učenja pravoslavne crkve o vjeri i moralu, suzbija svako nepravilno učenje, vjerske i moralne predrasude, praznovjerice i štetne običaje, da vodi nadzor nad radom arhijereja, da sudi u prvoj instanci za kanonske krivice arhijereja”.

Ona je upitala SPC da li je protiv Amfilohija pokrenut bilo kakav postupak budući da su prekršene odredbe crkvenog Ustava i zamolila crkvu da se “u najkraćem roku izjasni povodom ovog pitanja kako bi izbjegli eventualnu tužbu”.

Poslije izjave mitropolita Amfilohija, patrijarh srpski Irinej je ocijenio da su “žene dužne da rađaju, kako bismo očuvali srpstvo”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u subotu s patrijarhom srpskim Irinejom i u saopštenju poslije sastanka navodi se da su “izrazili zabrinutost zbog izuzetno niske stope nataliteta u Srbiji”.

 

NV / Beta

Na vrh