Ankara: od večeras primirje u Siriji, Moskva: nemamo dovoljno informacija

28. Dec 2016. | 16:04 | NV
syria-map

Turska državna novinska agencija Anadolija danas je objavila informaciju u kojoj stoji kako je postignut sporazum između Turske i Rusije o uspostavi općeg primirja u Siriji, a pozivajući se na neimenovani izvor. Međutim, iz Moskve javljaju kako još nemaju dovoljno informacija o elementima dogovora.

Plan o uspostavi primirja, kako prenosi Anadolija, odnosi se na područja koja su pod kontrolom Sirijske vojske i opozicionih snaga otpora. Pozivajući se na isti izvor Anadolija javlja da bi obustava vatre trebala stupiti na snagu danas (srijeda 28. decembar) u ponoć.

Vijest također naglašava da se dogovor ne odnosi na terorističke grupe koje djeluju u Siriji.

Na drugoj strani kako prenosi agencija Reuters, upitan da prokomentariše ovaj plan glasnogovrnik Ruske vlade Dimitri Peskov je odgovorio kako ne može dati odgovor na ovo pitanje jer nema dovoljno informacija. “U planu je da se u Astani (Kazahstan) održi nova runda pregovora i sa turskim kolegama smo u kontaktu i dogovaramo detalje sastanka”, riječi su glasnogovornika Peskova koji je još dodao da je cilj pregovora da se postigne politički dogovor u Siriji.

 

Izvor: Agencije / foto wpmap.org

Oznake:

Na vrh