AP: ISIL ima znatnu moć fleksibilnosti i opstanka, male grupe ekstremista koje su digitalno povezane

12. Jul 2017. | 11:51 | NV
ISIL-vojnici

Ekstremistička organizacija ISIL uprkos očekivanom gubitku dva najveća urbana uporišta, iračkog grada Mosula i sirijskog grada Raqqe, pokazala je visok nivo fleksibilnosti i sposobnosti opstanka koji neće biti lahko savladan.

Moć opstanka toj grupi daje kombinacija pobunjenika i digitalno povezanih džihadista širom svijeta, malih ćelija ekstremista koji bježe iz Iraka i Sirije i onih koji tamo nisu nikad bili, navodi Associated Press (AP).

Od kada je u posljednjih godinu dana počela da se smanjuje teritorija koju kontrolišu u Iraku i Siriji, cilj ISIL jeste održanje njene lokalne i globalne baze.

Oko 100 boraca ISIL-a iz Sirije i Iraka stiglo je u februaru u Afganistan, a krajem marta došlo ih je još 20, navodi se u izvještaju UN, objavljenom prošle sedmice.

Iako ta grupa nije popularna među prosječnim Afganistancima, ona je privlačna mladima i dobija znatna sredstva iz centrale ISIL-a. Novim borcima se nudi između 500 i 600 dolara mjesečno, što je tri puta više od iznosa koji nude talibani.

U izvještaju UN navodi se da je ISIL upozorio svoje kontigent u Afganistanu da će uskoro morati sam da se finansira, što je loš znak za organizaciju koja je nekad dobijala milione dolara od nafte, otkupa i iznuda, navodi AP.

Al Qaida, danas poznata pod imenom Hayat Tahrir al Sham, jača u nekim dijelovima Sirije i posljednjih dana cilja “organizacione ćelije” ISIL-a u toj zemlji, kako bi privukla sebi njene borce.

Al Qaida i ISIL su se razišli 2014. godine, manje zbog razlika u ideologiji, a više zbog neslaganja oko tajminga i taktike.

Šef odsjeka za sigurnosne studije na Univerzitetu Georgetown Bruce Hoffman rekao je da su “razlike između te dvije grupe više pitanje stila i tona nego suštine”, navodi AP.

Mnogi strani borci ISIL-a, naročito oni iz Evrope, došli su svojevremeno u Siriju kako bi se pridružili Al Qaidi, ali su pristupili ISIL-u, za kojeg su vjerovali da je pobjednička strana. Hoffman smatra da njihov povratak u redove Al Qaide neće biti naročito težak.

Dok su propagandni materijali ISIL-a ranije prikazivali bogatu žetvu, djecu koja se igraju i besplatnu zdravstvenu zaštitu, u cilju pridobijanja simpatizera, u posljednje vreme prikazuju se vazdušni napadi na njene položaje, kako bi se poslala poruka o nužnosti osvete.

Napad na Londonskom mostu u junu ISIL je označio kao osvetu međunarodnoj koaliciji predvođenoj SAD i obećala novo nasilje u budućnosti.

 

NV / Beta

Na vrh