Arapske države protiv Katara: Na listu osoba povezanih sa terorizmom dodali 59 osoba i 12 organizacija

9. Jun 2017. | 08:37 | NV
qardavi al arabia

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein na listu osoba koje finansiraju ili pomažu terorizam i koje su vezane za Katar dodali su 59 osoba i 12 organizacija, piše Al Arabia.

Na listi su se našli državljani devet država, a i sankcionisane organizacije dolaze iz tih država. Čitavu listu sankcionisanih možete pronaći na ovome linku.

Među njima široj javnosti najpoznatiji je Yusuf al-Qaradawi, egipatski vjerski lider i autor, blizak Muslimanskom bratstvu u Egiptu.

Na listi se nalaze i dva lica koje je američki State Department stavio na listu finansijera terorizma: Sa’d al-Ka’bi i Abd al-Latif al-Kawari, podsjeća Times of Israel.

Arapski mediji podsjećaju da su ova lica i kompanije stavljene na listu iz 2014. godine, koju su Saudijska Arabija i UAE načinili tokom 2014. godine i tadašnjeg sukoba sa Katarom.

Na listi se nalaze biznismeni, vjerski lideri, političari, članovi katarske kraljevske porodice, šiitske grupe u Bahreinu i mnogi drugi, a pomenute arapske države ih terete za terorizam, pomaganje terorizmu, ili primanje pomoći iz Katara.

Analitičari ovaj potez vide kao dodatno jačanje pritiska na Katar u diplomatskom i ekonomskom smislu.

 

NV / foto Al Arabia / AP

Na vrh