Arnaut i brazilski senator Helio Jose: Moguće ulaganje brazilskih investitora u željezničku i putnu infrastrukturu u BiH

28. Jul 2017. | 21:57 | NV
280717 arnaut - sentaor brazila

Predsjedavajući Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Okeaniju i Japan Damir Arnaut razgovarao je danas u Sarajevu sa članom Senata Savezne Republike Brazil Heliom Joseom, koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Naglašavajući činjenicu da između Bosne i Hercegovine i Brazila vladaju prijateljski odnosi, kao i to da dvije države dijele vrijednosti koje karakterišu multietničke i multikulturne zemlje, Arnaut je pozdravio najavu uspostavljanja kontakata i posjeta na visokom nivou i izrazio uvjerenje da će i posjeta člana brazilskog Senata doprinijeti unapređenju bilateralnih odnosa.

Zahvaljujući na dobrodošlici, senator Jose podsjetio je na to da je Brazil jedina država Južne i Centralne Amerike, koja u Bosni i Hercegovini ima ambasadu i rezidentnog ambasadora, te naglasio da očekuje da će ta činjenica pozitivno uticati na jačanje saradnje, posebno na ekonomskom planu.

Zajednički je konstatovano da Bosna i Hercegovina ima značajne neiskorištene potencijale, naročito u oblasti energetike. S tim u vezi, senator Jose potencirao je iskustva brazilskih kompanija u izgradnji hidrocentrala, vjetroelektrana, te korištenja solarne energije i energije dobijene putem biomase.

Razgovarano je i o mogućnostima ulaganja brazilskih investitora u oblastima izgradnje željezničke i putne infrastrukture, kao i o povećanja izvoza proizvoda namjenske industrije iz Bosne i Hercegovine u Brazil. Razmotren je i prijedlog da državne institucije učestvuju u organizaciji radionice ili seminara za privrednike dvije zemlje s ciljem uspostavljanja kontakata, saradnje i razmjene informacija o mogućim investicijama.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i ambasador Brazila u Bosni i Hercegovini Manoel Gomes – Pereira, razgovaralo se i o mogućnostima uspostavljanja saradnje dva državna parlamenta, kako na nivou rukovodstava tako i na nivou radnih tijela i poslaničkih grupa prijateljstava. Senator Jose uputio je poziv članovima Grupe prijateljstva PSBiH da posjete oba doma Parlamenta Savezne Republike Brazil.

 

NV

Na vrh