Assad: Bolji odnosi SAD i Rusije – moguće rješenje za Siriju

30. Dec 2016. | 17:06 | NV
294690

Oružani sukob u Siriji mogao bi da bude rješen ako novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump ispuni svoje predizborno obećanje i popravi veze sa Rusijom, rekao je sirijski predsjednik Bashar al-Assad.

“Dobri odnosi između dvije supersile koristiće skoro cijelom svetu, uključujući male države poput Sirije. U tom smislu, možemo reći da je rješenje za Siriju moguće”, istakao je sirijski predsjednik u intervjuu za italijanski Kanal 5.

S tim u vezi, Assad je napomenuo da je oprezan optimista jer ne zna kakvu će politiku Trump voditi u pogledu Bliskog istoka generalno i kako će komunicirati s raznim lobističkim grupama u SAD, uključujući one koje se protive bilo kakvom rješenju u Siriji i bilo kakvom poboljšanju veza sa Rusijom, prenosi Tas s.

 

Assad: Zapad želi da mijenja režime na Bliskom istoku

Asasd je, takođe, optužio Zapad da cilj promene režima na Bliskom istoku stavlja iznad borbe protiv terorizma.

“Korijen problema je sada podrška Zapada terorističkim grupama, možda ne Islamskoj državi, ali podrška drugim grupama koje Zapad naziva “umjerenim” ili “bijelim šlemovima” kako bi prikrio njihovu prirodu i postigao sopstvene političke ciljeve”, rekao je on.

 

Pitanje terorizma

Assad kaže da se upravo zbog toga ništa ne mijenja u Evropi kad je riječ o terorizmu, pa teroristi i dalje izvode napade nesmeteno, jer zapadni zvaničnici ne žele da to pitanje ozbiljno rješavaju.

Sirijski predsjednik ukazuje da je moderni terorizam ukorijenjen u vjerskoj doktrini vehabizma.

“Ako želite da rješite problem terorizma, morate da uništite njegovu srž – ideologiju vehabizma”, istakao je Assad.

On smatra da evropske države moraju prije svega da prestanu da podržavaju teroriste i ukinu blokadu koja, kako gaše, guši njegovo stanovništvo.

“Evropljani najprije moraju da shvate da rejšenje za sukob leži u rukama Sirijaca”, zaključio je sirijski predsjednik.

 

NV / Tanjug

Na vrh