Assad: Evropska unija neće učestvovati u obnovi Sirije jer je od početka podržavala teroriste

8. Feb 2017. | 11:49 | NV
main

Evropska unija neće moći učestvovati u obnovi Sirije jer je “podržavala teroriste od početka”, izjavio je sirijski predsjednik Bashar al-Assad u razgovoru s belgijskim novinarima, piše sirijska državna novinska agencija SANA, a prenose regionalni mediji.

Assad je rekao da je EU podržavala “teroriste” dajući od početka podršku različitim skupinama, takozvanim “umjerenim” ali i “al-Nusri i ISIL-u.” “Ne možete uništavati i obnavljati u isto vrijeme”, rekao je Assad.

Assad je za stajališta EU rekao da zemlje EU nemaju nezavisni politički smjer nego “slijede svog vlasnika, Ameriku.”

“Evropljani slijede i ostvaruju što Amerikanci žele. Oni ne postoje kao nezavisne zemlje”, rekao je.

Assad je kao “ohrabrujuće” ocijenio izjave novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je “borba protiv terorizma prioritet.”

Glede moguće “suradnje između SAD-a i Rusije” Assad je rekao da “mi mislimo da bi to bilo pozitivno za ostatak svijeta, uključujući i Siriju”, no, dodao je, još je rano o tome suditi.

Na pitanje da li je spreman da odstupi sa vlasti ukoliko to žele Sirijci, Assad je odgovorio potvrdno i dodao da “bez podrške javnosti u Siriji ne možete napraviti ništa, posebno u ratu. U ratu vam je najpotrebnija podrška javnosti u namjeri da vratite red u zemlji, da vratite stabilnost i sigurnost. Bez toga ne možete uraditi ništa.”

Podsjetimo, još od početka ruske intervencije u Siriji, ruski zvaničnici, ali i mediji bliski vlastima su govorili da u posljeratnoj obnovi Sirije glavno mjesto moraju imati Rusija, Iran i Kina, što bi im u konačnici donijelo povrat sredstava uloženih u sirijski rat.

 

NV / Agencije / Sana

Na vrh