Aung San Suu Kyi: U Mijanmaru nema etničkog čišćenja muslimana

6. Apr 2017. | 09:49 | NV
49710

Miljenica Zapada, dobitnica Nobelove nagrade za mir i stvarni lider Mijanmara (uprkos tome što formalno ne obavlja niti jednu državnu funkciju) Aung San Suu Kyi u razgovoru sa novinarom BBC-ija je izjavila da se u toj državi ne događa etničko čišćenje manjinskih muslimana.

Ona je, na pitanje novinara BBC-ija Fergala Keanea da li ju je strah od toga da će kao dobitnica Nobelove nagrade i “šampion u ljudskim pravima” u historiji biti zapamćena kao neko ko nije spriječio etničko čišćenje u svojoj zemlji, izjavila da je termin etničko čiščenje “prejak” za ono što se dešava u Mijanmaru.

Zatim je dodala da tamo “muslimani ubijaju muslimane ukoliko misle da oni sarađuju sa vlastima” i da se tu radi o ljudima koji su podijeljeni na različite strane, a da Mijanmar pokušava te razlike približiti.

Međutim, činjenice demantuju Aung San Suu Kyi. Ujedinjene nacije, lideri pojedinih država, aktivisti za ljudska prava su mišljenja da se u toj državi dešavaju veliki zločini u kojima se manjinski narod represijom države uništava na različite načine. Fergal Keane je u pomenutom intervju rekao da sve ono što se danas dešava u Mijanmaru podsjeća na dešavanja na Balkanu i u Ruandi.

Početkom decembra prošle godine malezijski predsjednik Najib Razak je pozvao svijet da “zaustave genocid u Mijanmaru” i tada, kao i novinar BBC-ija uputio mijanmarskoj liderki slično pitanje. Najib Razak se upitao “koja je namjena Nobelove nagrade” koju je dobila Aung San Suu Kyi?

Samo u zadnjih nekoliko mjeseci preko 70 hiljada pripadnika Rohinja muslimana izbjeglo je u susjedni Bangladeš.

Podsjetimo, Rohinja muslimani, koji je oko 1,1 milion u Mijanmaru, suočavaju sa sa progonima i ubistvima od strane većinskih budista već godinama. Stotine hiljada pripadnika ovoga naroda suočeno je i sa situacijom da im Mijanmar odbija priznati čak i državljanstvo.

 

NV

Na vrh