Ayrault: Naše službe imaju dokaze o hemijskom napadu u Siriji, a Damask kaže da je to laž

28. Apr 2017. | 08:00 | NV
55853

Francuske vlasti su prošle sedmice najavile da će Francuska dokazati da je sirijska vlada kriva za incident sa hemijskim oružjem u sirijskom gradu Khan Sheikhounu, u kome je početkom mjeseca ubijeno oko stotinu osoba.

Francuska je objavila rezultate do kojih su došli. Prema ministru vanjskih poslova Francuske Jean-Marc Ayraultu, nema sumnje da je sirijska vlada kriva za napad hemijskim oružjem. Ayrault je izjavio da “uzorci koje je francuska obavještajna služba skupila pokazuju da je u napadu korišten gas sarin” i “kada su ti uzorci uspoređeni sa uzorcima prikupljenim tokom prošlog napada, pokazalo je se da su proizvedeni u sirijskom labaratoriju”, prenosi Tass.

Sirijska strana je u potpunosti odbacila francuske navode i osudila “izbezumljenu kampanju obmana, laži i fabrikovanja optužbi od strane francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Marc Ayraulta u vezi sa zločinom iz Khan Sheikhouna, koja bez ikakve sumnje pokazuje umješanost Francuske u pripremi ovoga zločina”, prenosi Sana.

“Francuska vlada nema pravne kvalifikacije, ili nadležnosti, da odluči šta se desilo u Khan Sheikhounu i da donosi preuranjene zaključke, a ono što kruži od laži i optužbi predstavlja flagrantno kršenje ovlaštenja specijalizovanih međunarodnih organizacija, u pokušaju da se sakrije istina o ovome zločinu i ko stoji iza njega, dok prigovor Francuske i njenih saveznika u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) o nacrtu rusko-iranske rezolucije o formiranju neutralne i profesionalne istražne komisije, jasno to dokazuje”, kažu iz sirijskog ministarstva vanjskih poslova.

U saopštenju se još dodaje da su “države Zapada postale profesionalci u umjetnosti laganja” i da “sprovode politiku nametanja hegemonije svijetu, i vraćanja u eru kolonizacije, mandata i starateljstva” te se na kraju dodaje da “ono što se dogodilo u Iraku i Libiji dokazuje da je pristup zločinu u Khan Shaikhounu došao iz istog konspirativnog konteksta.”

O navodima Francuske oglasila se i Rusija. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peškov je također odbacio francuske navode i dodao da “Kremlj i predsjednik (Vladimir) Putin i dalje vjeruju da provođenje nepristrasne međunarodne istrage je jedini put da saznamo istinu.”

I dok Zapad još uvijek za korištenje hemijskog oružja tereti Siriju, a posredno i Rusiju, pozivi na međunarodnu istragu još uvijek se ne provode. Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini tokom boravka u Moskvi početkom sedmice složila se da u ovom slučaju treba “transparentna istraga”.

 

NV

Na vrh