Bahrein: Sukob demonstranata i snaga sigurnosti

6. Dec 2016. | 08:03 | NV
bahrein

Na ulicama sela Eker udaljenog dvadesetak kilometara od Maname sinoć su se sukobile snage sigurnosti sa nezadovoljnim građanima koji su izašli na demonstracije postaknuti, po njima, lošim sudskim odlukama. Demonstranti su bacali Molotovljeve koktele na policijske snage, prenosi presstv.ir.

Protesti su izbili nakon što je tokom dana Kasacioni sud u Bahreinu potvrdio tri smrtne kazne i sedam kazni doživotnog zatvora za lica koja se terete da su u martu 2014. godine autobombom usmrtili dva bahreinska policajca i njihovog kolegu iz Emirata.

Isti taj sud ranije je osudio šiitskog klerika i lidera opozicije Sheikha Alija Salmana na devet godina zatvora, nakon na prvobitne četiri godine, pod optužbom da je želio zbaciti režim u Manami te da je sarađivao sa drugim državama. Sheikh Ali Salman odbacuje optužbe i tvrdi da je samo tražio reforme mirnim putem.

Podsjetimo, Bahrein je jedna od država u kome se odvijalo “Arapsko proljeće” tokom 2011. godine. Tamo su većinski šiiti tražili smjenu sunitskog državnog režima, ali je pobuna ugušena kada su u pomoć bahreinskim organima sigurnosti došle trupe iz Saudijske Arabije. Čitav slučaj na Zapadu je malo medijski popraćen.

Novi protesti koji se događaju u Bahreinu, kao i odluke sudova koje se donose, mnogi vide kao nastavak “Arapskog proljeća”, ali i sukoba na relaciji Saudijska Arabija i Iran.

Inače, Bahrein je država sačinjena od grupe otoka pred samom obalom Saudijske Arabije i u blizini Katara. Sa Saudijskom Arabijom glavni dijelovi Bahreina povezani su sistemom mostova dugih 25 kilometara. Državom sa 1,3 miliona stanovika suvereno vlada kralj Hamad bin Isa bin Salman Al Khalifa.

 

NV / foto lahistoriaconmapas.com

Na vrh