Balijagić-Džuho: Šimić nije smio biti uhapšen po nalogu Tužilaštva KS, istragu vodi Tužilašto BiH

6. Sep 2017. | 11:40 | NV
belma balijagic dzuho foto patria(1)

Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije moglo izdati nalog za hapšenje Josipa Šimića, jer slučaj u ovom predmetu već vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, izjavila je za agenciju Patria Šimićeva advokatica Belma Balijagić-Džuho, nakon što je SIPA Šimića sinoć uhapsila po nalogu Kantonalnog tužilaštva, zbog sumnje da je krivotvorio dokumente.

Šimić je Tužilaštvu BiH nedavno dostavio dokumente o navodnim prisluškivanjima glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV Ružice Jukić. Iz Tužilaštvu KS sumnjaju da su ti dokumenti krivotvoreni, nakon čega su izdali nalog za Šimićevo hapšenje.

„Sigurni smo da se ovdje radi o demonstraciji sile glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić i osvete prema Šimiću, zbog tekstova koje je pisao o njoj. Nedopustivo je da se Kantonalno tužilaštvo stavlja iznad Tužilaštva Bosne i Hercegovine“, smatra Balijagić-Džuho.

Iz Tužilaštva BiH jučer su potvrdili da se vodi istraga povodom događaja vezanih za navodno prisluškivanje Tadić i Jukić. S druge strane, iz Tužilaštva KS su saopćili da istragu protiv Šimića ne vode zbog medijskih transkripata, nego zbog krivotvorenja isprava, a istraga je otvorena četiri dana ranije, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh