Bankarska grupa BNP Paribas optužena za saučesništvo u genocidu u Ruandi

26. Sep 2017. | 07:56 | NV
bnp-paribas-logo

Određene su francuske sudije koje će voditi istragu o optužbama protiv bankarske grupe BNP Paribas da je finansirala kupovinu oružja za paravojne formacije naroda Hutu u Ruandi tokom genocida u toj zemlji 1994. godine, naveo je izvor blizak slučaju.

Sudska istraga je otvorena 22. augusta za “saučesništvo u genocidu i saučesništvo u zločinima protiv čovječnosti” i povjerena sudijama za genocid i ratne zločine Višeg suda u Parizu, gdje su se već bavili sa oko 25 slučajeva povezanih s genocidom u Ruandi, potvrđeno je u pariškom tužilaštvu.

Tri nevladine organizacije optužuju grupu BNP Paribas da je u junu 1994. godine dozvolila “finansiranje kupovine 80 tona oružja” za paravojne formacije Hutua usred genocida nad narodom Tutsi i uprkos embargu koji su uvele UN.

Ponašanje francuskih vlasti tokom tog krvoprolića je oduvijek bilo predmet kontroverzi i sudskih bitaka, a ovo je prvi put da se neka francuska banka nalazi u središtu sumnji za saučesništvo.

Tužitelji tvrde da je BNP Paribas 14. i 16. juna 1994. godine dozvolila transfer više od 1,3 miliona dolara sa računa Nacionalne banke Ruande na švicarski račun južnoafričkog posrednika u trgovini oružjem Willema Tertiusa Ehlersa.

Dan kasnije su Elers i Hutu pukovnik Théoneste Bagosora, kasnije osuđen od Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, na Sejšelima dogovorili kupovinu 80 tona oružja koje je potom stiglo u Gisenji u Ruandi preko aerodroma Goma u tadašnjem Zairu, navode tri NVO.

Počevši od aprila 1994. godine, za oko 100 dana je u Ruandi ubijeno oko 800.000 ljudi, najvećim dijelom manjinskih Tutsija.

 

NV / Beta

Na vrh