Barcelona: Skup podrške referendumu o nezavisnosti Katalonije, skupu se obratio i Pep Guardiola

11. Jun 2017. | 16:35 | NV
bar el mundo efe

Nekoliko hiljada ljudi je danas u Barceloni, glavnom gradu španske pokrajine Katalonije, podržalo referendum o nezavisnosti te oblasti, koji je zakazan za 1. oktobar, uprkos zabrani vlasti Španije, prenosi Beta.

“Glasaćemo čak iako to španska država ne želi… Nemamo drugog izbora, jedini mogući odgovor je glasanje”, rekao je na skupu predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont koji je zakazao referendum.

Premijer Mariano Rajoy protivi se tom referendum i rekao je da će ga spriječiti. Na poziv Puigdemonta da razgovaraju, Rajoy je odgovorio da je “teško razgovarati s nekim koji jedino želi uraditi ono što je naumio”, prenio je El Mundo.

Prema anketama, 44,3 posto Katalonaca je za nezavisnost, a 48,5 posto je protiv, dok je 73,6 posto za to da bude referenduma.

Za referendum, ali ne i za nezavisnost su ljevičarske partije, sindikati, privrednici, čak i fudbalski klub Barcelona.

Za nezavisnost se 2014. godine izjasnilo 1,8 miliona Katalonaca na neobavezujućem glasanju, također održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu koje secesionističke inicijative u Kataloniji smatraju protivustavnim.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao “historijska nacija” priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine. Španskim Ustavom nije dozvoljeno niti jednom dijelu Španije da se odvoji od ostatka Španije.

Današnjem skupu obratio se i fudbalski stručnjak Pep Guardiola, koji je pozvao “demokrate u Evropi i svijetu” da im pomogne u održavanju referenduma koji im je zabranila “autoritarna država”, prenosi El Pais. On je na skup došao noseći glasačku kutiju, jasno pokazujući da i on želi referendum u Kataloniji. On se obratio na španskom, katalonskom i engleskom jeziku.

 

NV / Beta / El Pais / El Mundo / foto El Mundo EFE

Na vrh