BBC: ISIL-u je dozvoljeno da ode iz Raqqe; Turska razočarana, a Rusija objavila snimke iz video igrice

15. Nov 2017. | 12:07 | NV
ISIL-vojnici

Polovinom oktobra mjeseca američki zvaničnici i pripadnici Sirijskih demokratskih snaga (SDF) su saopštili da je Raqqa oslobođena te da su teroristi ISIL-a tamo poraženi. Također je saopšteno, preko kurdske agencije ANHA, da se kurdskim i američkim snagama predalo 275 boraca ISIL-a, a da se je nekih 200 do 300 ostalo da bori do smrti. Povremeno su saopštavane vijesti da su i civili prelazili na teritoriju koju kontrliše SDF.

Također je saopšteno da je dozvoljen bijeg iz Raqqe samo za lokalne borce.

Međutim, novinari BBC-ija su otkrili da je bitka za Raqqu završena drugačije od prikazanog. Naime, ISIL se predao, a njegovim pripadnicima je dozvoljeno 12. oktobra da odu iz potpunog okruženja. U priči koju donosi ova ugledna britanska televizija kaže se da se radilo o hiljadama boraca i pripadnika njihovih porodica te da su oni zajedno sa svojih oružjem prebačeni prema gradu Tabqa (također pod kontrolom sirijskih Kurda), a odatle na različite strane u Siriji, pa čak i u Tursku preko krijumčara ljudima.

Glavnina konvoja je tada završila na teritoriji koju kontroliše ISIL i to u blizini Deir Ezzora kojeg je godinama ISIL držao pod opsadom i gdje se sirijska vojska grčevito branila sa oko sto hiljada civila. Prebacivanje su vršili lokalni prijevoznici.

Svjedoci su, oni koji su vozili kamione, rekli da se radi o gotovo 50 kamiona, 13 autobusa i preko stotinu vozila kojima su upravljali pripadnici ISIL-a te da je kolona vozila bila duga između šest i sedam kilometara. Njima je rečeno da će obaviti jedan rutinski posao. Nisu znali da će prevoziti neke od najopasnijih ubica ISIL-a. Lokalni prijevoznici su onda prebacili oko 4000 pripadnika ISIL-a i njihovih porodica.

Šta više, pripadnicima ISIL-a je omogućeno da zastanu pored lokalne prodavnice i obave kupovinu. “Jedan Tunižanin mi je rekao da se bojim Boga. Smirenim glasom me je pitao zašto se brijem. Rekao mi je da će se vratiti da uspostave šerijat ponovo. Odogovorio sam mu da mi nemamo problema sa šerijatom, mi smo muslimani.“

Pripadnici ISIL-a su kupili gotovo sve iz prodavnice i sve to platili, dodao je prodavač.

 

Rat do uništenja?

BBC podsjeća da je američki ministar odbrane James Mattis u maju izjavio da SAD protiv ISIL-a vode rat to uništenja. “Naša je namjera da strani borci ne prežive borbu kako se ne bi vratili i vodili borbu u sjevernoj Africi, Evropi, Americi, Aziji i Africi. Nećemo im to dopustiti“, rekao je tada Mattis.

Ali u konvoju koji je napustio Raqqu bilo je stranaca, rekli su svjedoci BBC-iju. “Bio je njih veliki broj iz Francuske, Turske, Azerbejdžana, Pakistana, Jemena, Saudijske Arabije, Kine, Tunisa, Egipta…“, rekli su svjedoci.

BBC piše da je prema podacima koalicije koju predvode SAD iz Raqqe omogućen izlaz za nekih 250 boraca i 2 500 pripadnika njihovih porodica. “Nismo imali namjeru nikoga pustiti da ode“, rekao je glasnogovornik koalicijskih snaga pukovnik američke vojske Ryan Dillon.

“Ali onda to ide u srce naše strategije, koja znači raditi sa i kroz lokalne lidere na terenu. To onda vodi do Sirijaca, oni su ti koji se bore i umiru, oni donose odluke o operacijama“, dodao je Dillon.

Lokalni svjedoci su rekli BBC-iju da je konvoj sa ISIL-ovim borcima bio predvođen sa dva vozila Humvee, a da su konvoj nadletali dronovi i avioni.

 

Krijumčarenje u Tursku

Novinari BBC-ija su nakon toga razgovarali sa lokalnim krijumčarima koji su pripadnike ISIL-a prebacivali u Tursku.

Cijena za prebacivanje preko granice je od 600 dolara za pojedinca, do 1500 dolara za porodice, kaže krijumčar dodajući da posao cvjeta nakon kolapsla ISIL-a u Siriji. “Većina njih su stranci, ali ima i Sirijaca“, kaže on. “Neki su govorili engleski, neki francuski, a drugi neke druge strane jezike“, dodaje on.

Iako je Turska pojačala kontrolu svoje granice, on ipak uspijeva da ljude ilegalno prebaci u Tursku. Međutim, on napominje, da se lideri ISIL-a prebacuju preko svojih ljudi pomoću koji su i došli u Siriju.

Abu Musab Huthaifa, jedan od ozloglašenijih lidera ISIL-a iz Raqqe nije bio te sreće, mada je bio dio konvoja koji je 12. oktobra napustio Raqqu. Njega je uhapsila turska policija i poslala u zatvor.

 

Turska: SAD su pomogle ISIL-u da napusti Raqqu

Ove opasne igre uz granicu sa Turskom naljutile su Ankaru. Iz turskog ministarstva vanjskih poslova je saopšteno da su oni “užasnuti“ navedenim stvarima u priči BBC-ija.

Iz Turske je poručeno da ni same SAD nisu demnatovale da su znale da takav dogovor o povlačenju ISIL-a postoji, već su smo ogradile od toga, prebacujući krivnju na lokalne Kurde.

“Rekli smo SAD da nije strategija jedne velike države ako se bori protiv terorističke grupe korištenjem druge terorističke grupe. Niko ne zna gdje će ovi teroristi iskoristiti svoje oružje protiv civila: U Turskoj, Evropi, Americi ili po cijelom svijetu“, rekao je turski premijer Binali Yildirim.

“Vidimo da su teroristi ISIL-a u Raqqi zamjenjeni teroristima iz Kurdskih jedinica narodne odbrane. Je li to pametna politika“, pitao je Yildirim, a prenio Sputnjik.

 

Rusija: Mi imamo snimke konvoja

Rusija je još dok je trajala bitka za Raqqu upozorila na ovaj scenarij, odnosno da će ISIL-u biti omogućeno da se povuče iz toga grada, baš kako im je prethodno omogućeno da to urade iz grada Tabqa.

Rusija je tada najavila da će uništiti ISIL-ove konvoje i da im neće dozvoliti do dođu do teritorija pod kontrolom ISIL-a.

Međutim, jučer se desio događaj bez presedana. Rusko ministarstvo odbrane je objavilo “snimke“ ISIL-ovog konvoja koji prolazi preko iračko-sirijske granice, navodeći da ga američke snage ne žele bombardovati.

Ali vrlo brzo se ispostavilo da su ruski “dokazi“, ustvari, samo isječci iz video igre (AC-130 Gunship Simulator) na kojoj u simulaciji avioni uništavaju vozila na zemlji. Drugi snimci su pokazivali snimke iz 2016. godine iz okoline iračke Faluje, otkrili su mediji.

Nakon toga, Rusija je povukla te snimke i objavila nove da potvrdi svoje teze o tome da SAD ne napadaju ISIL. Najavljena je i istraga protiv onih koju su “greškom objavili” snimke iz video igrice.

Iz SAD su odbacili takve tvrdnje Moskve i poručili da su tačne koliko i snimke sa video igrice.

 

ISIL kao sredstvo uništavanja država

Poslije priče BBC-ija još je više dokaza da su ISIL i slične organizacije stvorene da služe različitim interesima i to protiv nepodobnih režima, kao i za prljave medijske kampanje protiv različitih država i vlada.

Priča iz Raqqe je još jedan od dokaza da se protiv Iraka i Sirije godinama vodi prljavi rat s ciljem uspostavljanja podobnih režima u tim državama.

Ako je pripadnicima ISIL-a iz Raqqe omogućeno da slobodnu odu, onda je samo pitanje u kojoj će državi osvanuti isti ili neki novi ISIL.

 

NV

Na vrh