Beč: Izložba povodom 175. godišnjice Bečke filharmonije

1. Apr 2017. | 09:45 | NV
c-ORF

Bečka i Njujorška filharmonija obilježavaju 175. godina postojanja i tim povodom je u Kući muzike (“Haus der Musik”) u Beču otvorena izložba pod nazivom “2x 175 godina filharmoničara”. Ova dva orkestra su osnovana 1842. godine i važe za dva najbolja orkestara na svijetu.

Odabrani dokumenti na izložbi prikazuju vrhunce, sličnosti i razlike u historiji dva orkestra koja su ujedno i najstariji simfonijski orkestri u svijetu. Izložbom je također i prikazan njihov odnos sa zajedničkim kompozitorima poput Johannesa Brahmsa, Antona Brucknera i Gustava Mahkera kao i sa zajedničkim dirigentima. Dodatno težište izložbe je i uticaj nacističke vladavine na ova dva orkestra. Izložba se može posjetiti do januara 2018. godine uz slobodan ulaz.

Na prvom spratu Kuće muzike mogu se vidjeti predmete iz perioda nastanka bečkog orkestra u zgradi u kojoj je 1842. godine živio njen osnivač Otto Nicolai.  Na trećem spratu posjetioci mogu pomoću virtualnog dirigenta upravljati Bečkim filharmoničarima. Druge prostorije su posvećene odabranim kompozitorima bečke klasike poput Josepha Haydna, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Ludwiga van Beethovena.

 

NV

Na vrh