Beč: Najveći start-up centar u Evropi

21. Feb 2017. | 16:27 | NV
c-Uniqa-G.Menzel

Sa inovacijskom firmom “weXelerate” Beč postaje najveći internacionalni start-up centar Evrope. U zgradi Nouvel-Tower uz dunavski kanal će od ljeta ove godine oko 300 start-up preduzeća, godišnje oko 100 novih, raditi i imati podršku mnogobrojnih velikih preduzeća i investitora. Računa se sa oko 10.000 prijava godišnje.

Osnivači “weXelerate”-a pri traženju partnera nisu nailazili na probleme. Za samo nekoliko mjeseci su pridobili veliki broj, među prvim partnerima su firme poput Speedinvest, i5invest, Blue Minds Factory, Pioneers, PASS Invest. Mnogobrojne firme iz oblasti IoT-a (Internet of Things – Internet stvari), FinTech-a (Financial technology – Financijska tehnologija) i medija će imati prilku sa start-up preduzećima testirati nove poslovne modele.

Centar će biti otvoren 365 dana u godini i to 24 sata. Prizemlje će služiti kao Co-Working prostor za velike, ali i male projekte sa dvoje ili troje ljudi. Tu inovatori mogu doći i umrežiti se sa ostalima. Na prvom spratu će u sklopu akcelerator-programa ostajati 100 dana kako bi dobili trajno finansiranje i prešli na na drugi sprati tzv. Champions Floor.

Prijave počinju od maja ove godine i pretpostavlja se da će čak 70% start-up preduzeća biti iz drugih zemalja. Otvorenje je planirano za septembar, a već u augustu će useliti prva razvojna preduzeća. Beč će ovim poduhvatom zasigurno postati jedan od najvećih start-up centara u Evropi.

 

NV

Na vrh