Beč: Novosti iz “Kuće muzike”

6. Jan 2017. | 21:53 | NV
Strauss7 © HannaPribitzer.jpg

Interaktivni muzej zvuka “Haus der Musik” (Kuća muzike) u centru Beča počeo je rad u 2017. godini sa novim atrakcijama. U “glavnom gradu muzike” u decembru je obilježena 150. godišnjica valcera “Na lijepom plavom Dunavu” koji je Johann Strauss komponovao zime 1866/67., a koji važi za svojevrsnu “himnu Beča”.

U Kući muzike posjetioci od sada imaju priliku da kao “virtualni dirigenti” sami diriguju orkestru Bečkih filharmoničara i odsviraju slavni valcer koji se smatra jednim od najizvođenijih djela klasične muzike. Maestro Zubin Mehta ima ulogu savjetnika o tome kako najbolje dirigovati ovu kompoziciju. Posebna prostorija muzeja posvećena je kompozitoru Straussu mlađem i bečkom valceru.

Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara kojim je 1. januara 2017. godine rukovodio energični mladi dirigent Gustavo Dudamel pretvoren je u “eksponat” Kuće muzike. Naime, u koncertnoj sali malog muzeja bečke filharmonije na prvome spratu “Kuće muzike” prikazuju se najbolji momenti najpoznatijeg koncerta klasične muzike na svijetu.

Kuća muzike na površini od 5.000 kvadratnih metara predstavlja pravu muzičku poslasticu, naročito zbog brojnih interaktivnih stanica. Na prizemlju su postavljene kabinetske izložbe o aktuelnim temama, a tu je i interaktivna kompozitorska igra Pop Musik i muzičke stepenice “Stairplay”.

Drugi sprat “Sonosfera” pravo je putovanje u svijet zvuka uz neobične eksperimente. Na 3. spratu je sve posvećeno velikim kompozitorima klasične muzike kao što su Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Strauss, Mahler i drugi. Četvrti sprat zvani “VirtoIStage” gdje je pozornica za lični muzički i operski doživljaj. Gornji sprat rezervisan je za brojne manifestacije muzeja.

 

NV

Na vrh