Beč: Policajci defibrilatorima spasili 345 života

7. Aug 2017. | 18:29 | NV
(c) PLUS Hechenberger

Skoro svake sedmice u bečkim medijima se mogu pročitati vijesti o uspješno ukazanoj prvoj pomoći od strane policajaca prilikom infarkta građana, i sve to zahvaljujući projektu udruženja “Plus” u saradnji sa Policijskom upravom Beč. Za tri godine, koliko i traje projekat, spašeno je ukupno 345 života nakon iznenadnog srčanog zastoja.

Od samog početka projekta, udruženje “Plus” je policijske i biciklističke patrole Grada Beča opremio defibrilatorima i u saradnji sa Medicinskim univerzitetom u Beču pružao obuku za pravilno korištenje istih. Zahvaljujući intenzivnim i konstantnim patrolama u gradu, samo u nekoliko minuta policija može pristići na mjesto hitnog slučaja, dok hitna pomoć u prosjeku stiže za sedam minuta.

Udruženje “Plus” pored ovog, sprovodi i projekat postavljanja javnih defibrilatora. U centru Beča ih trenutno ima 11 i dostupni su svim građanima u hitnim slučajevima. Automati koji su na raspolaganju 24 sata dnevno pored defibrilatora posjeduju i jednostavna uputstva za pružanje prve pomoći. Pri uzimanju defibrilatora automatski se uspostavlja veza sa centralom Hitne pomoći i aktivira se GPS.

 

NV

Na vrh