Beč: Prva vožnja na novoj dionici metro linije U1

17. Jan 2017. | 22:32 | NV
U-Bahn Station Oberlaa.

Nakon završetka radova na postavljanju šina jučer, 16. januara 2017. godine, u Beču je obavljena prva vožnja na novoj dionici metro linije U1 na relaciji “reumannplatz-Oberlaa”. Testnoj vožnji prisustvovali su i državni ministar za saobraćaj Jörg Leichtfried i članica gradske vlade Ulli Sima. Zvanično otvorenje proširene linije zakazano je za 2. septembar 2017. godine.

Produženjem metro linije U1 je najnaseljenija od 23 bečke opštine “Favoriten” približena gradskom centru. Od septembra će vožnja od krajnje stanice Oberlaa do trga Stephansplatz u centru biti potrebno 15 minuta. Nakon otvorenja nove dionice U1 će sa 19 kilometara biti najduža metro linija u Beču. U proširenje “crvene linije” uloženo je 600 miliona eura. Radovi na novoj dionici od 4,6 kilometra brzo napreduju, a trenutno se radi na uređenju pet novih stanica.

Osim produženja metro linije U1, Beč produžava liniju U2 i gradi potpuno novu metro liniju U5. Ovi generacijski infrastrukturni projekti znače električnu mobilnost u pravom smislu, jer doprinose zaštiti okoliša i poboljšanju kvaliteta življenja u gradu.

 

NV

Oznake:

Na vrh