Bećirović: BiH i njeni patrioti jači su od Dodika i Čovića koji rade na njenom razbijanju

6. Jan 2017. | 23:00 | NV
denis8

Denis Bećirović državni poslanik u Parlamentu BiH i potpredsjednik SDP BiH bio je gost Centralnog dnevnika FACE TV gdje je kazao da je jako važno što je prošao Prijedlog zakona o nagradi ZAVNOBIH-a u čijem obrazloženju je stajalo da se 25. novembar priznaje kao Dan državnosti BiH. On smatra da je to jedan od najtežih poraza Dodikove politike i SNSD-a, piše bh. novinska agencija Patria.

Bećirović je kazao da Milorad Dodik ne može ništa BiH, i da su BiH i njeni patrioti jači i od Dodika i od njegovih mentora. Ali opasnost je ako se uspavamo i ne borimo i ne budemo svjesni opasnosti koje joj prijete.

„Već duže vrijeme smo u političkoj defanzivi, predlažem da idemo u pravnu kontraofanzivu u parlamentima, u diplomatiji da istaknemo sve ono zašto je BiH bitna i za EU i za region i za cijelu civilizaciju.“

Državni poslanik je kazao da  imamo odsustvo državotvorne svijesti te neki ne razlikuju stranačko i državno te da državni interesi moraju biti ispred svega.

Bećirović je danas uputio Prijedlog zakona  o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koji su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske republike te će u ponedjeljak na taj dan govoriti detaljnije o tom zakonu.

„Važno je da promoviramo istinu i pravdu u bh. društvu. Imamo mir ali nemamo pravde. 9. januar je jedan od najcrnjih datuma u historiji BiH ali i Evrope. U toj deklaraciji od 9. januara 1992. samoproglašena i nelegalna Srpska republika BiH je proglasila da će raditi na zločinačkom cilju da će raditi na razgraničenju naroda u BiH. Nije ni čudo da je takva politika proizvela takve užasne posljedice. Taj datum nema veze sa Dejtonskim sporazumom već sa velikom Srbijom“, kazao je Bećirović.

On je kazao da postoje dva izbora da spavate u Vijeću ministara, u Parlamentu i u Predsjedništvu ili da se borite.

„Ja mislim da je časno boriti se biti uporan i braniti BiH. Ne može Nikolić doći 9. januara da prkosi odlukama Ustavnog suda BiH ali da niko ne reagira. Treba vrlo jasno poručiti nek pročita Opći okvirni sporazum za mir koji su potpisale tri države. Da nađe da je tim međunarodnim ugovorom zaustavljen sukob u regionu i u članu 1. piše da će te države da se međusobno poštuju.“

Bećirović je upozorio da BiH ne ide u dobrom smjeru te da takvu situaciju prave pojedini neodgovorni političari u prvom redu Milorad Dodik i Dragan Čović. On je kazao da njih dvojica rade na projektu razbijanja BiH.

„Moramo imati alternativnu politiku. Moramo redefinirati i unutrašnju ali i na vanjsko-političkom planu razmišljati drugačije. Naša budućnost je u euroatlantskim integracijama.“

Govoreći o zajedničkoj inicijativi Dodika i Čovića da predlože Zakon o ustavnom sudu kojim se tjeraju strane sudije, Bećirović pojašnjava:

„Oni upravo udaraju na dva važna mehanizma zaštite visoki predstavnik i međunarodna zajednica i to ciljano da što prije ode i drugi mehanizam je da rasture Ustavni sud BiH da se izbace troje stranih sudija. To je opasan potez i ne smijemo nasjedati na tu politiku. Ako dođe takav prijedog u parlamentarnu proceduru ja ću predložiti da imamo šest stranih sudija kako bismo pojačali provedbu evropskih mjera, kako bi usaglasili naš sistem sa evropskim.“

Dodik prema Bećirovićevim riječima želi eliminirati strane sudije da se iz BiH izbaci vanjski faktor ali zapadnoevropski odnosno američki.

„Ne smeta njemu ruska politika niti Srbija. On hoće da spriječi naše euroatlantske integracije i radi upravo na tom dijelu potkopavanja međunarodne zajednice.“

O pismu koje je MO BiH uputila generalica i komandant NATO štaba u BiH Giselle Wilz da bilo koji pripadnik OS BiH ako ode 9. januara u Banja Luku krši Zakon o odbrani nakon čega je MO BiH povukla odluku o učešću Vojnog orkestra na obilježavanju 9. januara, Bećirović kaže:

„Važna je poruka za BiH, članstvo BiH u NATO savezu je ključno za stabilnost BiH ali i za njen ekonomski razvoj.“

On je kazao da je ovo što je uradila ministrica Pendeš nedopustivo, te će Klub SDP razmotriti i inicijativu za njenu smjenu. On je kazao i da je ovo u suštini potez Dragana Čovića.

„Taj čovjek vrlo ozbiljno zabija nož u leđa BiH. On je prije nekoliko mjeseci prošle godine u vrijeme zategnutih odnosa Hrvatske i Srbije otišao na noge vojvodi Nikoliću u Beogradu. On misli da preko Nikolića može doći do trećeg entiteta u BiH. Nanio je štetu i BiH i Hrvatskoj. Narušava odnose između Bošnjaka i Hrvata – kazao je Bećirović dodavši da je jedno govori, a drugo radi.“

NV / nap.ba

Na vrh