Bećirović upitao Zvizdića: Zbog čega Vučića nazivate prijateljem BiH?

5. Jul 2017. | 13:11 | NV
denis(23)

Denis Bećirović, poslanik SDP-a na sjednici Predstavničkog doma PSBiH uputio je pitanje Denisu Zvizdiću, premijeru BiH upitavši ga na osnovu kojih argumenata on Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i bivšeg premijera Srbije naziva prijateljem BiH, piše Patria.

“Široj javnosti je poznato kao i nama da je Aleksandar Vučić učestvovao u opsadi Sarajeva, glavnog grada međunarodno priznate Republike BiH. Poznato je da je 1995. godine u Skupštini Srbije dao skandaloznu izjavu da za jednog Srbina treba ubiti stotine Bošnjaka. 2007. je stavljao natpise Bulevar Ratka Mladića, 2015. je odbacivao i negirao obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH, 2016. u Skupštini Srbije je kazao da je Srbija Dejtonskim mirovnim sporazumom izgubila Vozuću, Ilidžu, Rajlovac, Kupres, Grahovo, ja se pitam kako Srbija može izgubiti nešto što nikad nije imala. Sve su to manje poznate činjenice, a ja pitam premijera na bazi kojih argumenata vi Vučića predstavljate u pozitivnom svjetlu i kao prijatelja BiH. Možda mi nemamo tih argumenata, pa ako je moguće da nam kažete s kojim argmentima vi tvrdite da je on prijatelj BiH”, kazao je Bećirović.

Zvizdić je kazao da je potpuno jasno opredjeljenje Vijeća ministara BiH ka daljnjem razvoju dobrosusjedskih odnosa.

“Razvoj dobrosusjedne saradnje mora se bazirati na razvoju nekih najvažnijih sektora kao što su ekonomska saradnja, društvena, kulturna, politička saradnja. Mi i dalje ostajemo opredijeljeni na takvu vrstu saradnje kako bi stvorili uvjete za procese pomirenja koje mora biti bazirano na istinitim provjerenim historijskim činjenicama, ali i na procese koji će u budućnosti značiti dalju integraciju regiona koja naravno ne ugrožava individuani napredak zemalja Zapadnog Balkana i evropskih integracija”, kaže Zvizdić.

Premijer je dodao da oni kao legalisti poštuju suverenitet zemalja i legalno izabranih dužnosnika susjeda.

“I sarađujemo s njima štiteći ustavni poredak i integritet BiH i u tom smislu ta saradnja ide uzlaznom putanjom, a nije bilo nikakvih oficijelnih poteza ili aktivnosti koje bi značajno ugrozili suverenitet ili međunarodnopravni subjektivitet BiH”, kazao je Zvizdić.

Bećirović je istakao da su „razgovor i saradnja poželjni, ali predstavljati ih kao prijatelje nije dobra politika“.

“Naši prijatelji u Srbiji su ljudi poput Nenada Čanka, Sonje Biserko, Nataše Kandić, Čedomira Jovanovića i za njih možemo reći da su prijatelji, a Vučić još niti jednim potezom to nije pokazao. On i dalje negira na međunarodnom sudu dokazani genocid. Da se mora razgovarati jasno nam je, ali se mora voditi račina kako ih oslovljavate. Vučić retoriku mijenja, ali svoju ćud nije promijenio”, kazao je Bećirović.

 

NV / NAP

Na vrh