Bečka Albertina prikazuje majstorska djela Rafaela

29. Sep 2017. | 22:29 | NV
Madonna_dell Impannata_1511

Bečki muzej Albertina do 07. januara 2018. godine posvećuje izložbu slikaru renesanse Rafaelu koji zajedno sa Leonardo Da Vinčijem i Mikelanđelom čini veliko trozviježđe renesanse. Njegove slike učinili su ga jednim od najvećih umjetnika historije umjetnosti.

Izložba prikazuje 150 djela, od prvih idejnih skica do slika koje objašnjavaju Rafaelov način razmišljanja i umjetničku koncepciju. Albertina je svoj fond dopunila i posuđenim djelima iz svjetski poznatih muzeja, među kojima su Uficij, Luvr, Vatikanski muzeji i Kraljevska kolekcija britanske kraljice Elizabete II.

Rafael je bio univerzalni genije visoke renesanse, slikar i arhitekta u Firenci i Rimu (između ostalog i graditelj Bazilike sv. Petra) te je radio po nalogu papa i knezova. U svojim djelima je uvijek bio u potrazi za ravnotežom između imitacije prirode i idealne slike. Izložba pokazuje sva Rafaelova razdoblja stvaranja: od ranog umbrijskog razdoblja (do 1504. godine) preko godina provedenih u Firenci (oko 1504-1508.) do rimskog perioda (oko 1508.-1520.).

 

NV

Na vrh