Bečke festivalske sedmice

4. May 2017. | 23:30 | NV
Anti-Fascist_Ballet_School_3_photocredit_Daniel_Jarosch

U okviru Bečkih festivalskih sedmica koje predstavljaju aktuelnu scensku umjetnost, ove godine bit će prikazano 44 produkcije iz 28 zemalja. Posjetioci će imati priliku da vide prije svega različite performanse, ali i muzičko pozorište, predstave, igru i muzičke nastupe. Festival traje pet sedmica, od 12. maja do 18. juna 2017. godine.

Bečke sedmice će biti otvorene koncertom ispred skupštine grada koji svake godine privuče hiljade posjetilaca i prenosi se uživo širom svijeta. Domaćin tog muzičkog spektakla biće Conchita. Ona će zajedno sa Bečkim simfonijskim orkestrom u neobičnim aranžmanima nastupiti sa gostujućim umjetnicima: Harri Stojka, Lylit, Russkaja, MoZuluArt, Yasmo & die Klangkantine i Molden/Resetarits/Soyka/Wirth.

Kanadska trupa Mammalian Diving Reflex predstavit će publici dva performansa. „Djeca šišaju“ („Haircuts by children“) koji se bavi povjerenjem u mlađe generacije, kao i razumjevanjem djece i njihovih prava i „Sav seks koji sam ikada imala“ („All the sex I ever had“) koji tematizuje tabu temu seksa u starosti.

Festival će ove godine privući publiku i velikim imenima. Holivudska zvjezda Jude Law glumit će u predstavi „Opsesija“ („Obession“) belgijskog reditelja Ivo van Hove. Umjetnik Jonathan Messe i kompozitor Bernhard Wang predstavit će svoju interpretaciju Vagnerovog „Parsifala“, a premijera će se održati 4. juna u pozorištu „Theater an der Wien“ pod muzičkim vođstvom dirigenta Simone Young.

Ove godine bit će predstavljena tri nova festivalska programa. „Akademija podučavanja“ sa različitim predavanjima i akcijama sa slobodnim ulazom za sve posjetioce. Zatim „Performeum“ koji obuhvata performanse na lokaciji Austrijske željeznice u Bečkom kvartu Favoriten. Treći program je bina „Hiperrealnost“ na kojoj će nastupati muzičari klupske scene kao što su Holly Herndon, Merzbow i Forest Swords.

 

NV

Oznake:

Na vrh