Bečki “Life Ball”: Jedan od najvećih svjetskih događaja u borbi protiv side i HIV-a

24. May 2017. | 11:06 | NV
© LifeBall - Hammerschmid

“Life Ball” koji se organizuje svake godine u skupštini grada Beča spada u najveće svjetske humanitarne događaje u borbi protiv side i HIV-a. Udruženje “AIDS Life” od 1993. godine organizuje bal i time podržava ne samo borbu protiv side i HIV-a, već i tabua koji prate bolest.

Nakon jednogodišnje pauze organizacija je proširila koncept, pa će pod novim nazivom „Life+“ raditi na podizanju svijesti o ovoj bolesti tokom cijele godine. Cilj nije samo promovisanje bala, već postizanje rezultata u borbi protiv side i HIV-a kroz reklamne kampanje, informisanje o bolesti i organizovanje radionica. Također se želi postići i motivacija kod ljudi za testiranjem, ali i da testiranje na HIV/sidu postane uobičajeno kao poznavanje sopstvene krvne grupe. Na taj način se može spriječiti širenje bolesti.

“Life Ball” će biti održan 10. juna 2017. godine u skupštini grada Beča pod nazivom “Life Ball Next Generation”. Organizator bala Gery Keszler je i ove godine provokativnim plakatom pokušao skrenuti pažnju na ovaj događaj. Moto ovogodišnjeg bala glasi “Recognize the Danger” a kao šablon za plakate je uzeo duh vremena iz 20-tih i 30-tih godina 20-tog stoljeća. “Prepoznaj opasnost – i to u svakoj oblasti, i kod zdravlja i unutar društva. Otvorimo oči i pogledajmo opasnosti u oči – samo tako možemo na vrijeme djelovati – za naše društvo, za naše zdravlje, za našu budućnost”, rekao je Keszler.

Na posljednjem balu koji je održan 2015. godine prikupljene su donacije u neto iznosu od 2,3 miliona eura za nacionalne i internacionalne projekte pomoći.

 

NV

Oznake: >

Na vrh