Bečki Novogodišnji koncert pod palicom najmlađeg dirigenta do sada

21. Dec 2016. | 19:55 | NV
neujahrskonzert_fotocredit_terry_linke

Od 1959. godine, od kada se televizijskim putem prenosi uživo u preko devedeset zemalja svijeta, bečki Novogodišnji koncert važi za jednu od najljepših prvojanuarskih tradicija.

Novogodišnji koncert slavne Bečke filharmonije 1.  januara 2017. godine vodit će po prvi put Gustavo Dudamel, 35-godišnji venecuelanski dirigent i ujedno i najmlađi predvodnik popularnog koncerta klasične muzike. Ovo nije njegova prva saradnja sa slavnim orkestrom, Dudamel je, naime, 2012. godine dirigovao Ljetnim koncertom Bečke filharmonije u parku Schönbrunn, a s njima sarađuje od 2007. godine. Od mladog dirigenta očekuje se živ i energičan koncert.

Na programu “Neujahrskonzerta” u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina dominiraju djela dinastije Straussa – Johanna Straussa starijeg, Johanna Straussa sina i Eduarda i Josefa Straussa, pretežno valceri, polke i kvadirile. Na repertoaru će se ovaj put naći i kompozicije Franza Lehara, Elilea Waldteufela, Franza von Suppea, Carla Michaela Ziehrera i Otta Nicolaija.

Koncert je 1. januara ove godine pratilo 50 miliona ljudi. Samo dan nakon predstojećeg Novogodišnjeg koncerta, 2. januara 2017. godine, počet će narudžbe za koncert koji će se održati 1. januara 2018. godine.

 

NV

Na vrh