Bečlije u groznici čitanja: Preko pet miliona iznajmljivanja

8. Feb 2017. | 17:18 | NV
c_Manfred Seidl

Biblioteke grada Beča zabilježile su preko 41.000 novih članova u 2016. godini, što predstavlja povećanje od 8 odsto u odnosu na prošlu godinu. Čak se povećao i broj članova kada je u pitanju omladina za koju se inače kaže da ne vole čitati. Broj novih “mladih” čitalaca povećao se za 18 odsto.

Knjižni fond biblioteka grada Beča obuhvata gotovo 1,5 miliona knjiga, CD-ova, filmova, konzola za igrice, časopisa i digitalnih medija. U 2016. godini zabilježeno je nevjerovatnih 5.911.000 iznajmljivanja. Na listi najčitanijih knjiga u Beču našli su se “After You” britanske autorice Jojo Moyes, kao i “By Its Cover” američke autorice Donne Leon.

Povećanje broja članova može se između ostalog objasniti i proširenjem ponude digitalnih medija. Sve više ljubitelja knjige cijene prednosti virtualne biblioteke i takozvanih e-knjiga i e-audio datoteka koji se mogu od kuće iznajmiti tj. skinuti, te čitati preko e-readera, tableta ili smartphona. U takozvanoj “Overdrive-eLibrary” mogu se skinuti knjige na originalnom engleskom jeziku. Najpopularnije e-knjige iz ove rubrike bili su knjige “Harry Poter” autorice J.K. Rowling i “Rules for a Knight” autora Ethana Hawkesa. Članovi biblioteka Beča imaju mogućnost čitati preko 5.000 dnevnih novina i časopisa na 60 različitih jezika.

 

NV

Na vrh